„Северен поток 2“ може да стане жертва на отношенията между Русия и Чехия

Енергетика / Свят
3E news
603
article picture alt description

Ситуацията около отношенията между Чехия и Русия може да навреди на проекта „Северен поток 2“. Може  да го вкара в ескалацията на напрежението очертаващо се между Русия и Запада. Това смята доцентът от катедрата по политология и социология на политическите процеси към Факултета по социология към Московския държавен университет Павел Каневски.

По-рано официалният представител на държавния департамент на САЩ Нед Прайс заяви, че Вашингтон подкрепя Чехия по отношение на решителния отговор на „подривните действия на Русия“, които по думите му я поставят под заплаха, включително и енергийната сигурност.

„Това се вписва в общата картина на ескалация на отношенията между Русия и Запада. Влошават се отношенията не само със Съединените Щати, но и със страните от Европейския съюз. Разбираемо е, че (влошаването на отношенията) „Северен поток 2“ също може да бъде засегнат“, казва експертът пред  РИА Новости в коментар на възможностите за натиск от страна на САЩ и ЕС върху енергийния проект заради обвиненията на Прага срещу Москва. По думите му сега всичко тече по „класическият сценарий за ескалация“: мерки – контрамерки. Каневски смята, че отделните отношения между сраните от Европейския съюз и Русия никога няма да изчезнат.

Чешкият премиер Андрей Бабиш в събота вечерта съобщи, че управляващите подозират спецслужбите на Русия  във взривовете в склад с боеприпаси във Врбетице през 2014 г. Чешките власти по този повод обявиха експулсиране на 18 руски дипломати. В неделя Русия обяви, че ще предприеме ответни мерки.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща