САЩ и Германия са започнали преговори за „Северен поток 2“

Енергетика / Свят
3E news
481
article picture alt description

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън разглежда въпросът за въвеждане на санкции във връзка с проекта „Северен поток 2“ и е започнала преговори с Берлин по този повод, съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на осведомени източници.

Преговорите включват заплаха от санкции срещу компаниите участващи в строителството на газопровода, е съобщил представител от немската страна.

Както пише изданието, администрацията във вторник поставя краен срок, в който трябва да съобщи списъкът на компаниите, които може да станат потенциална цел на американските санкции. САЩ може също така да се откажат от въвеждане на санкции във връзка с национални интереси.

Според източниците на изданието, членове на Съвета за национална сигурност са се срещнали, за да обсъдят газопровода, включително готовността на Германия да въведе мораториум върху проекта.

По рано вестник Handelsblatt съобщи за затваряне на предложенията на американската администрация към Берлин във връзка с възможното сваляне на американските санкции срещу газопровода „Северен поток 2“. Става въпрос в частност за въвеждане на определен „механизъм за спиране“, който би контролирал транзита на газ през газопровода в случай на нарушаване от Русия на правата на човека.

„Северен поток 2“ предвижда строителството на две тръби от  газопровода с общ капацитет за 55 млрд. куб м газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща