Руското правителство утвърди програма за развитие на LNG до 2035 г. с очакване производството да достигне 140 млрд. тона

Енергетика / Свят
3E news
822
article picture alt description

Правителството на Русия утвърди дългосрочна програма за развитието на производството на втечнен природен газ (LNG). Това е съобщил премиерът на Русия Михаил Мишустин, цитиран от руските информационни агенции.

„Утвърдена е дългосрочна програма за развитие на производството на LNG, тя ще създаде допълнителни възможности за газификация на територията на страната, включително и Далечния Изток и Арктика. Това е приоритет, поставен от президента“, е казал Мишустин на оперативно съвещание с вицепремиерите на Русия. По думите му, програмата е базирана на комплексен подход и е насочена към диверсификация на източниците на доставка на газ и преди всичко на активното използване на ресурсите от Арктическия шелф и Далечния Изток.

Мишустин е казал още, че за 15 години производствените мощности за втечнен природен газ трябва да се увеличат три пъти, като за това ще бъдат създадени привлекателни условия за инвеститори, които искат да осъществяват проекти в този сектор, както и свързаните такива. „Освен това ще бъдат усъвършенствани механизмите за държавно регулиране, за да се стимулира по-широкото използване на националните технологии в газовия сектор. Заедно с ръст на производството на LNG се планира създаването на база за увеличаване на потреблението му, развитие на инфраструктура за автономна газификация на териториите, разширяване на мерките за държавна подкрепа за по-ефективно и активно използване на газомоторното гориво в транспортния комплекс“, е добавил той.

Особено внимание в програмата е отделено на увеличаване на експорта, предвид това, че търсенето на LNG в света демонстрира активен ръст заради високата си екологичност. „Всичко това ще подпомага развитието на газовия сектор, промишлеността, засилването на икономиката на регионите и ускоряване на газификацията им“, е казал руският премиер.  Той и припомнил, че по-рано правителството е приело и петгодишна пътна карта за развитието на малотонажния сегмент на пазара на LNG

Дългосрочната програма за развитието на сектора за производство на втечнен природен газ в Русия за периода до 2035 г. предвижда също така и изравняване на условията за подкрепа на LNG-проектите, осъществявани в еднакви климатични зони.

Утвърдената програма предполага, че до 2035 година обемът на производство на LNG в Русия ще достигне 140 милиарда тона.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща