През юли слънчевите мощности в Германия са произвели отново повече електричество от газовите

Енергетика / Свят
3E news
1635
article picture alt description

Вятърните и слънчевите мощности през юли са произвели отново (както през април) най-много електричество в Германия. Според данните през юли вятърната енергетика е произвела 7,09 ТВтч, а фотоволтаичните мощности – 7,05 ТВтч. Това сочат данните на сайта energy-charts.de, който публикува обобщена статистика на немските системни оператора, която отчита чистото производство на електроенергия в страната, но без потреблението на електроенергия от самите електроцентрали, а също така и собствените мощности на промишлените предприятия и потреблението от тях.

Делът на слънцето в производството на електроенергия в Германия съставлява 18,3 %, а на вятъра – 18,4 %, или като цяло производството на променливите ВЕИ достига 36,7 %. Като цяло обаче мощностите на основата на ВЕИ са произвели 50,4 %. Така месец юли 2020 г., според данните е първият в историята, в която ВЕИ са произвели повече от 50 % от електричеството.

Според данните, газовите мощности също нарастват с 56 % или с плюс 2,3 ТВтч, което увеличение се дължи на ниската цена на газа.

Установените фотоволтаични мощности в Германия сега са от порядъка на 51,5 ГВт.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща