Правителството на Германия ще финансира 62 водородни проекта

Енергетика / Свят
3E news
815
article picture alt description

Немските федерални министерства на икономиката (BMWi) и транспорта са избрали 62 големи водородни проекта, които ще бъдат финансирани от държавата в рамките на европейската програма IPCEI (Проекти от общ интерес за ЕС). Това е значителна стъпка за осъществяване на водородната стратегия на Германия, която предвижда също така и изграждане на електролизери с общ капацитет от 5 ГВт до 2030 г. 

Министърът на икономиката на страната Altmaier потвърждава намерението на страната да стане световен лидер по отношение на водородните технологии. „Искаме да станел номер едно в света що се отнася до водородните технологии. Затова обединяваме силите си в Европа и ще инициираме мащабни инвестиции във водородните технологии на бъдещето в първия съвместен европейски водороден проект. Това ще осигури конкурентоспособност и работни места, както в Германия, така и в Европа. Ще заделим над 8 млрд. евро от федералните и държавни фондове за избраните 62 водородни проекта, с които обхващаме цялата верига за създаване на стойност – от производството на водород и транспортирането до използването в промишлеността. Правим голяма стъпка по пътя на климатичната неутралност на икономиката ни. Основната насока е стоманената промишленост, а също така химическата, където благодарение на водородните проекти годишно може да се намаляват няколко милиона тона СО2“. 

Министърът на транспорта  Scheuer от своя страна обръща внимание на преосмислянето на транспортния сектор. Германия ще бъде водородна държава. Ние преосмисляме транспортния сектор – от енергийната система и двигателите до инфраструктурата за зареждане с гориво. В момента транспортът е все още в зависимост до 95 % от изкопаемите горива. Затова сега спешно се нуждаем от мобилност с използване на възобновяеми източници на енергия. Зеленият водород и горивните клетки - при всички видове транспорт - са чудесно допълнение към автомобилите, задвижвани от батерии ... За да достигнем до всички области на транспорта с решения с нулеви емисии, се нуждаем от технологична откритост. Ето защо ние също така подкрепяме технологията на горивните клетки, както и производителите на превозни средства и компоненти, така че, да не пропуснем международното сътрудничество.

Държавните средства от 8 млрд. евро ще идват от федералните фондове и бюджети, включително и 4,4 млрд. евро от икономическото министерство, а до 1,4 млрд. евро от транспортното.

Освен това се планира привличане на инвестиции от порядъка на 33 млрд. евро. 
62-та проекта са избрани от над 230 получени проектни предложения. Те обхващат цялата верига за създаване на стойност на водородния пазар, става ясно от изявленията. 

Под егидата на BMWi ще се осъществяват 50 проекта. Сред тях влизат такива като производството на зелен водород с помощта на над 2 ГВт мощности от електролиза, което отговаря на 40 % от целите, поставени в Националната водородна стратегия. Сред проектите е и газотранспортната инфраструктура – предвиждат се водородни тръбопроводи с дължина от 1 700 километра. 

Най-много са проектите, планиране по отношение на стоманената промишленост. Всички производители на стомана, които осъществяват дейност в Германия са представили инвестиционни проекти. Сред тях са ArcelorMittal, Stahl Holding Saar, Salzgitter Stahl и Thyssenkrupp Steel.
Значителен е и броят на проектите в химическата промишленост.

Федералното транспортно министерство ще финансира 12 проекта в сектора на мобилността. Те се отнасят до разработката и производството на системи и транспортни средства с горивни клетки – от леки и тежкотоварни автомобили до комунална техника. Освен това ще се стимулира развитието на общонационална и трансгранична инфраструктура за водородни зарядни станции. Комплексен проект, който ще се осъществява в Хамбург касае авиационния и морския сектор. Той включва производството на превозни средства с горивни клетки за пристанищна логистика и за компанията Airbus. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща