Полска, унгарска и руска компания са готови за сътрудничество при строителство на Балтийската АЕЦ

Енергетика / Свят
3E news
491
article picture alt description

 „Росатом“ е отворена за диалог с потенциалните инвеститори за строителство на Балтийската АЕЦ в Калиниградска област, съобщиха от руската корпорация. По-рано стана ясно, че полската частна енергийна компания ZE PAK е потвърдила потенциалния си интерес да инвестира в завършване на проекта. Неин вероятен партньор, според данни на сайта Polityka Insight, може да бъде унгарската енергийна компания MVM, която е най-големият производител на електроенергия в Унгария и собственик на АЕЦ „Пакш“.

Според „Росатом“, Балтийската АЕЦ от поколение „три плюс“ е перспективен регионален енергиен проект, който ще помогне за удовлетворяване на търсенето на базов източник на електроенергия без емисии от СО2 и ще улесни реализирането на плановете на ЕС за декарбонизиране на икономиката.

Калининградска област е най-западната област на Руската федерация и няма граница с останалите региони на страната. На север и изток граничи с Литва, на юг – с Полша, а на запад и северозапад се намира Балтийско море.

Изграждането на Балтийската АЕЦ с два енергоблока ВВЕР с мощност най-малко от 1170 мегавата всеки започва през 2009 г., но е спряно през 2014 година.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща