Ново споразумение ще улесни свързването на EastMed с израелската системата за пренос на газ

Енергетика / Свят
3E news
606
article picture alt description

Гръцко-италианската газопреносна компания Ай Джи Ай Посейдон (IGI Poseidon) и израелската Israel Natural Gas Lines Company (INGL) са подписали споразумение за засилване на сътрудничеството при изграждането на Източносредиземноморския газопровод (EastMed), съобщава АНА-МПА, като се позовава на съобщение на гръцката газова компания ДЕПА.

Ай Джи Ай Посейдон е съвместна компания между ДЕПА и италианската "Едисон", която е създадена за изграждането на подводния газопровод между Гърция и Италия, но е водеща в проекта EastMed, както и държи дял от 50 процента в интерконектора Гърция - България. INGL е държавна компания, която държи водещо място в доставките на природен газ в Израел, пише БТА.
 

Целта на подписаното ново споразумение е да бъде осигурено свързването на проекта EastMed със системата за пренос на Израел и улесняването на транспорта на природен газ от находищата в Източното Средиземноморие към Италия и към цяла Европа чрез Кипър, се казва в съобщението. Договарящите се страни ще си сътрудничат за планирането и лицензирането на необходимите инсталации, които ще бъдат изградени в Израел в рамките на проекта

Източно - Средиземноморският газопровод или EastMed е предназначен за доставка на газ от находищата в Източното Средиземноморие в континентална Европа. Целта на газопровода е да „повиши сигурността на доставките на газ за Европа чрез диверсификация на маршрутите“, „разработката на местни ресурси“, а също така и за развитие на идеята за Южно - Средиземноморски газов хъб“.

Газопроводът EastMed предвижда строителство на газопровод на стойност 6 млрд. евро. Дължината на съоръжението е 1900 км,  а капацитета – 10 млрд. куб м годишно. EastMed свързва шелфовите находища на газ на Кипър и Израел с Гърция.

Ако при осъществяването на газопровода не се появят затруднения, то той се очаква да е готов през 2025 година.

Подводната част на газопровода е 1300 километра. В частност 200 километра от подводната част на газопровода тръгват от находищата в Източното Средиземноморие до Кипър, 700 километра свързват Кипър и Крит, 400 километра – участъкът от Крит до Пелопонес.

Наземната част от 600 километра минава по полуостров Пелопонес и Западна Гърция. Оттам газа би трябвало да се доставя по газопровода Poseidon до Италия и по интерконектора с България (IGB) до други европейски региони.

Проектът се ползва с подкрепата на Европейския съюз, като за изследвания ЕС задели сумата от 34,5 млн. евро. Според проектантите на газопровода, той ще бъде в  състояние да започне да работи през 2024-2025 години.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща