Независимо от Covid-19 в света са били поръчани 14 ГВт вятърни турбини

Енергетика / Свят
3E news
806
article picture alt description

В света за периода януари- март 2020 г. са били поръчани около 14 ГВт вятърни турбини на обща стойност от 13,4 млрд. долара. Това става ясно от информацията на консултантската компания Wood Mackenzie за  глобалните поръчки за вятърни турбини през първото тримесечие на 2020 година. Това е втори резултат за цялата история на вятърната енергетика за първото тримесечие на календарната година. Повече поръчки е имало само през 2019 г. При това трябва да се признае, че данните са впечатляващи, предвид пандемията от Covid-19 и отражението й върху пазарите.

85 % от поръчките (по мощност) се падат на континентални вятърни турбини – 12,6 ГВт.

За бързите темпове на развитието на технологиите, според данните говори това, че на пазара са били въведени девет от десетте най-популярни модела.
Регионалните разлики в обемите от поръчки се обясняват както с пандемията, така и с регулаторните изменения на един или друг пазар. Например „търсенето в Китай е започнало да намалява заради предстоящото изтичане на срока на действие на субсидиите за континенталната вятърна енергетика в комбинация с коронавируса през първото тримесечие на 2020 г.“, пише Wood Mackenzie.

Отбелязва се и растящата популярност на офшорната вятърна енергетика в страните от Азия, тъй като 33 % от поръчките за офшорните вятърни турбини са дошли от Япония и Тайван.

Продължава и тенденцията за ръст на размера на вятърните турбини. В частност секторът на наземната вятърна енергетика е осигурил 45 % от поръчките за генератори с мощност от 5 до 6,99 МВт.

Най-популярният модел по обем на продажбите по мощност е станал Vestas V150-4.2, а по брой – Envision EN-141.

В докладът си от предишния месец Wood Mackenzie прогнозира, че световният пазар за експлоатация и поддържане на вятърните електроцентрали ще расте със 17 % годишно – до 11 млрд. евро през 2028 година. Европа ще бъде най-голям участник в този пазар с 6,7 млрд. евро. В прогнозата се казва, че офшорните вятърни централи Европа са сравнително млади и ще са в първият си експлоатационен период към 2028 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща