Министерската среща на ОПЕК и страните извън ОПЕК ще се проведе днес

Енергетика / Свят
3E news
484
article picture alt description

Министерската среща на страните от ОПЕК и извън ОПЕК ще се състои днес във Виена, съобщават международните агенции. Това се случва, сред като дълго време бъдещето по сделката ОПЕК+ остана под въпрос. 

Актуализирането на споразумението по отношение на  ОПЕК + стартира през месец май 2020 г. с намаляване на производството на петрол с 9,7 милиона барела на ден. След като ситуацията се стабилизира, ограниченията бяха коригирани и към юли 2021 г. те възлизат на 5,76 милиона барела на ден. Базовата линия за всички страни, участващи в сделката е октомври 2018 г., а за Русия и Саудитска Арабия - 11 милиона барела на ден.

В началото на юли комитетът за наблюдение на ОПЕК + препоръча да продължи да се освобождават ограниченията за производство и да се увеличават ежемесечно с 400 хиляди барела на ден през август-декември, както и удължаване на споразумението от края на април до края на 2022 г. Обединените арабски емирства  (ОАЕ), без да се противопоставят на подобно увеличение на производството, се съгласиха да удължи сделката само при условие за увеличаване на тяхната референтна база.

Сега базовото ниво на добив на петрол за ОАЕ е 3,168 милиона барела на ден.

Емирствата настояваха това ниво да бъде повишено до 3,8 милиона. В сряда агенция Bloomberg съобщи, позовавайки се на източници, че ОАЕ и ОПЕК са постигнали компромис по сделката OPEC +, според която базовото ниво на производство в страната ще бъде увеличено до 3,65 милиона барела на ден, започвайки през май 2022 г., и ОПЕК + сделката ще бъде удължена до края на 2022 г. ОАЕ обаче отрече за постигане на такъв консенсус.

Всичко това доведе до спад на цената на двата основни сорта петрол, които завършиха миналата седмица на минус. Цената на септемврийските фючърси за сорт Brent на ICE спадна до 73.30 долара за барел, а августовските договори за WTI на NYMEX се понижиха до 71,51 долара за барел. 
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща