МААЕ потвърди, че Иран и започнал процес на обогатяване на уран на ниво от 20 процента

Енергетика / Свят
3E news
562
article picture alt description

Международната агенция по атомна енергетика потвърди, че Иран е започнал процес по обогатяване на уран на ниво от 20 % в завода си във Фордо, се казва в съобщение на международната агенция.

Официалният представител на правителството на Иран Али Рабии в понеделник съобщи, че Иран стартира процес на обогатяване на уран на ядрения обект във Фордо. По-рано в Иран бе ратифициран инициираният от парламента на страната закон „Стратегическа мярка за отмяна на санкциите“, който предвижда производство на уран с ниво на обогатяване от 20 % и повече.

„Иран днес започва да зарежда уран-235, вече обогатен до 4,1 % в шестте каскади от центрофуги в предприятието си във Фордо за обогатяването му до 20 %“, се казва в изявлението.

МААЕ отбелязва също така, че шестте каскади са били пренаредени под формата на две взаимно свързани каскади, включващи в себе си 1044 центрофуги IR-1.

Официалният представител на външнополитическата служба към ЕС Петер Санто по-рано заяви, че Европейският съюз е приел за сведение изявлението на Иран и очаква информацията на МААЕ, за да предприеме по-нататъшни стъпки по иранската ядрена сделка.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща