Лошото време забавя строителството на „Северен поток 2“

Енергетика / Свят
3E news
343
article picture alt description

Темповете на строителство на газопровода „Северен поток 2“ са се забавили, което не се дължи на геополитическия натиск върху проекта, а на лошото време в Балтийско море.  Това съобщават руски медии, позовавайки се на думите на експерта Игор Юшков. Според него, заради лошото време, корабите не работят по полагането на тръби вече три седмици.

Двата кораба, участващи в строителството на газопровода са принудени от време на време или напълно да прекратяват работата си, заради морските бури, или да не работят на пълни мощности. Баржата „Фортуна“ през миналата седмица на два пъти е спирала работа заради бури – на 5 и 9 април. „Академик Черский“, който е в друг участък също очаква край на буря. По думите на Юшков все пак влиянието не е чак толкова голямо. Според прогнозите му, дори и с престоя на корабите има шансове дейностите по полагането на тръбите да приключи към началото на месец юни.

След това предстоят пускови дейности, които трябва да продължат до месец и половина. Очакването на готовност за пускане в експлоатация на „Северен поток 2“ може да се очаква през септември, при условие, че има получено разрешение от немския регулатор.

Газопроводът „Северен поток 2“  предвижда строителството на две тръби от газопровода с общ капацитет от 55 млрд. куб м годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща