Компания на Росатом успешно пласира първите си зелени облигации

Енергетика / Свят
3E news
550
article picture alt description

Компанията „Атоменергопром“, част от „Росатом“, издаде първите си „зелени“ борсови облигации с номинален обем от 10 млрд. рубли. Търсенето на ценните книжа от инвеститорите превиши предлагането повече от 8 пъти.

Първоначалният лихвен процент на купонните облигации се движеше в диапазона 7,70-7,80% на годишна база. При планиран обем на емитирани облигации за 10 млрд. рубли, търсенето на ценните книжа накрая надхвърли 80 млрд. рубли. Номиналната стойност на една облигация е 1000 рубли, срокът им е 5 години. В сделките участваха банки, инвестиционни и застрахователни компании. Това е първото издаване на борсови облигации от руски емитент за финансиране на възобновяеми енергийни източници (ВИЕ).

Паричните средства, получени от емитирането на облигациите, ще бъдат насочени към рефинансиране на направени разходи по програма „Вятърна енергетика“ на „Росатом“. До 2024 година подразделението на руската държавна корпорация за вятърна енергетика - „НоваВинд“, трябва да построи вятърни електроцентрали с обща мощност 1,2 GW.

Компанията вече е въвела в експлоатация вятърни паркове в южната част на Русия с обща мощност 420 МВт. До края на годината предстои пускането на още три парка − в Ставрополски край и Ростовска област – с обща мощност 300 мегавата. При въвеждането в експлоатация на всички вятърни електроцентрали с мощност 660 мегавата ще се спести изпускането на 393 хил. тона СО2 за година.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща