Китай е произвел 60 ГВт слънчеви елементи за първото полугодие на 2020 г., планира по 50 ГВт годишно за 2021-2025 г.

Енергетика / Свят
3E news
1869
article picture alt description

Китайците са произвели 60 ГВт слънчеви елементи за първото полугодие на 2020 г. Това става ясно от данните от онлайн форума, състоял се на 21 юли „Веригата на доставки за фотоволтаичната промишленост 2020“, организирана от Китайската асоциация на фотоволтаичната индустрия“. В рамките на форума, според информацията на chinapv.org са били представени някои данни от развитието на сектора през тази година, както и планове за бъдещето.

Така за първите шест месеца на тази година в Китай са били произведени 75 ГВт силициеви пластини, 59 ГВт слънчеви елементи (клетки) и над 53 ГВт слънчеви модули, което е с над 19 %, 15,7 % и 13,4 % повече от първото полугодие на миналата година. Както става ясно, кризата от коронавируса не се е отразила върху пускането на компоненти за слънчевата индустрия.

През първото полугодие в Китай са били въведени в експлоатация общо 11,5 ГВт слънчеви електроцентрали. От Асоциацията очакват, че според резултатите за годината ще бъдат въведени 40-43 ГВт повече от 2019 г. (около 30 ГВт). В същото време обемът от нови експлоатации в света вероятно няма да достигнат нивото от миналата година, въпреки прозвучалите оптимистични прогнози за глобалното развитие по време на конференцията. Анализаторът от PV InfoLink Lin Yanrong смята, че фотоволтаичните мощности в света през 2020 г. ще се увеличат със 121,1 ГВт.

По думите на представител на Wood Mackenzie, предложенията за индустрията фактически надхвърлят два пъти търсенето, което ще доведе и до по-нататъшен спад на цените.

Властите в Китай се борят със свръхпроизводството на компоненти, поставяйки строги критерии за ефективността за производството на слънчеви модули. Проектът за нови „Условия за регулиране на фотоволтаичната промишленост“ бе публикуван през месец юни тази година. В него например се предлага установяването на стандарти за потреблението на енергия и вода при производството на компоненти за слънчевата енергетика и критерии за качество и ефективност на продукцията. Деградацията на силициевите слънчеви мощности не трябва да надхвърля 17 % за 25 години.

Според заместник-директора на Центъра за развитие на възобновяемата енергия към Института за енергийни изследвания на Националната комисия за развитие и реформи, към края на следващата 14-та петилетка (2021 – 2025 г.) установената мощност на слънчевата енергетика на Китай ще достигне 500-530 ГВт. Това означава средно строителство от над 50 ГВт слънчеви електроцентрали средно.  

Китай държи 77,7 % от световните мощности по производство на слънчеви панели и 69 % от мощностите за производство на поликристален силиций.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща