Кирил Комаров, зам. генерален директор на „Росатом“: Нито един енергиен блок не е спрян заради пандемията

Енергетика / Свят
3E news
886
article picture alt description


В контекста на пандемията от коронавируса и глобалната криза ядрената енергетика доказа колко е важна като непрекъснат и чист източник на електроенергия. Това са изводите на Росатом за изминалата година. От държавната корпорация определят като не по-малко значими и въпросите за социалната отговорност не само по отношение на медиците в борбата с разпространението на заболеваемостта, но и за разработката на продукти и проекти, повишаващи качеството на живот на хората, пише Независимая газета.

Отминаващата година за руската атомна енергетика е юбилейна – секторът стана на 75 години, напомни първият заместник генерален директор на Росатом Кирил Комаров.

„Редица световни сектори на индустрията през тази година спадат сериозно. Потреблението на електроенергия се понижава, но не с такива темпове, така че и при изолирането, за работата си, хората се нуждаят постоянно от светлина, топлина, цифрова свързаност. В този смисъл атомната енергетика за пореден път доказа пред човечеството, че е способна в такива трудни времена да продължи да осигурява на света непрекъсната доставка на чиста електроенергия. Нито един енергиен блок не е спрян заради пандемията“, подчерта Кирил Комаров.

Нещо повече, развитието на атомната енергетика продължава в целия свят. По данни на МААЕ сега на земята в процес на изграждане са 53 реактора, от които най-голям брой се пада на  руските атомни технологии. „Както и преди ние сме на първо място по строителство на нови енергийни блокове, съобщи топ мениджъра на Росатом. - Сега те са общо 35,а 12 са в активен етап на реализация – в процес на лицензиране, преход към строителство или на последен етап от работата“.  

Дори и при тази тежка пандемична година придвижването напред продължава. През миналата година от Росатом отбелязаха, че в продължение на 14 години, считано от 2005 година местните ядрени учени осигуриха израждането на 15 ядрени блока. През тази година към тях бяха добавени още два: към мрежата вече се подава първата електроенергия от втори блок на Ленинградската АЕЦ, неотдавна започна подаването на електроенергия и от първи блок на Беларуската АЕЦ – първият за 13 години построен атомен енергиен блок на територията на Европа. Така за последните 15 години новите енергийни блокове вече са 17, пише още изданието.

Всички ключови водещи проекти на Росатом са в чужбина – в Турция, Европа (Финландия и Унгария), Китай, Индия, Бангладеш са в активна фаза на изпълнение, нито един чуждестранен проект не е спрян, въпреки пандемията, която разбира се оказва влияние, затруднявайки преместването на хора и материали. Сега Росатом има приличен портфейл от чуждестранни поръчки – 135-140 млрд. долара, приходите от чужбина растат всеки ден (през миналата година са се увеличили с над 7,5 % до 7,2 млрд. долара). Основната задача не е увеличаване на портфейла, а неговото изпълнение и поддържане за сметка на нови поръчки в съществуващия обем.

Продължава да се развива и сектора за изграждане на АЕЦ.

Ние, както и преди сме лидери в областта на ядрено горивния цикъл, на второ място по запаси на природен уран, на трето – по производство на ядрено гориво, на първо – по предоставяне на услуги за обогатяване на уран и по продажбата на обогатени уранови продукти“, съобщи Кирил Комаров.

През 2019 година уранова продукция е доставена на 42 клиента от 16 страни, има и нови партньори – сключени са 28 сделки с 18 клиента от различни страни за сумата от над 3 млрд. долара, се уточнява в публикацията.

Кирил Комаров акцентира не само на развитието на традиционния бизнес на Росатом, но и на въпросите за социалната отговорност, изпълнението на целите за устойчиво развитие и връзката с тези проекти. За Росатом този дневен ред е абсолютно естествен, подчерта той.

От първите дни на основаването си и през всичките 75 години винаги сме съществували в определена социална среда - обясни Кирил Комаров. - Тази историческа затвореност, която беше по време съветския период и която в определени моменти трябваше да бъде запазена за целите на сигурността, сега ни дава добра основа за разбирането, че Росатом е преди всичко хората. В предприятието работят 270 хиляди души, а населението на 25 атомни града е 2 милиона души. Ние сме отговорни не само за осъществяване на печалба, но и за достоен живот на тези хора. "

"Социалната отговорност, съответствието на нашата дейност по целите за устойчивото развитие се крие не само в устройството на пространството около нас. През последните години формираме много сериозно портфолио от продукти и проекти, които обикновено са насочени към подобряване на качеството на живот на хората. Това са и ядрената медицина, и преработката на отпадъци и вятърната енергетика и разработването на нови материали - въглеродни влакна, адитивни материали - всяка от тези области е от решаващо значение за спазване на стандартите за устойчиво развитие. Те осигуряват по-малко потребление на метал и електроенергия и въздействие върху околната среда. ", цитира изданието думите на Комаров.

Към днешна дата Росатом има 87 такива продуктови направления.

През тази година поставихме тази задача комплексно и системно. През април надзорният съвет на Росатом утвърди нова стратегия, в съответствие, с която запазвайки основният ядрен бизнес, ние изключително активно развиваме областите, в които през последните години натрупахме опит и компетенции. Задачата е приходите да се увеличат до 7-8 пъти към 2030 година от нови продукти, насочени към подобряване на живот на хората“, съобщи Кирил Комаров, давайки пример с екопроекти на корпорацията. Той обърна също така внимание и на напредъка по проекти за ядрената медицина.

Едновременно с атомните компетенции, Росатом развива и вятърната енергетика, основавайки се на убеждението за необходимостта от инвестиции именно в чисти източници на електроенергия. През месец май беше пуснат в експлоатация най-големият в Русия вятърен парк в Алдигея с капацитет от 150 МВт. До края на годината се планира пускането в Ставропол на следващия вятърен парк, който отново ще е най-големият в страната – 210 МВт. Има и други проекти, реализацията, на които ще доведе до обща мощност от вятърни електроцентрали от порядъка на 1 ГВт.

Правилният курс за развитие на новите бизнеси се потвърждава и от финансовите резултати през миналата година: ръстът на приходите по новите направление е 14,6 % - това е повече отколкото в традиционния за Росатом сектор. Размерът на приходите е 228 млрд. рубли – за последните пет години той се е удвоил.

„Това е само началото, уверени сме, че избраната от нас стратегия за развитие, базирана на традиционните атомни компетенции, но и с желание за работа над продукти, насочени към подобряване на качеството на живот на хората ще даде своя резултата“, коментира още Комаров.

„Сега светът е в криза на самоидентификацията на бизнеса. Традиционният подход е: компанията осъществява печалба и я разпределя под формата на дивиденти на акционерите. Но в един момент обществото започва да задава въпроси - какъв е резултатът от това за нас? Начинът,  по който работи Росатом – това е отговорът“ - сигурен е Кирил Комаров.

„Нашата задача е да бъдем ефективни и да правим печалба, но не заради самата печалбата, а за да я влагаме в проекти, които обикновени търговски структури няма да предприемат. Например, поверена ни е работа в областта на създаването на квантов компютър. Това е далеч от нашия бизнес. За нас това не е бизнес, а технологично развитие за общото благо. Имаме възможност с ресурсите, с които разполагаме да инвестираме в проекти, които обикновените компании не биха поели. Благодарение на нашите продукти качеството на живот на хората се подобрява, светът се променя към по-добро. Всичко, което правим, е насочено към това. " , пише още изданието, цитирайки мениджъра на Росатом.

Със съкращения по Независимая газета

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща