Измененията на климата и политиката на ЕС по този въпрос ще окажат влияние върху доставките на нефт и газ от Русия

Енергетика / Свят
3E news
468
article picture alt description

Измененията на климата и политиката на страните от Европейския съюз по този въпрос ще окажат влияние върху доставката на нефт и газ от Русия, затова трябва да се подготвим отрано, смята сътрудникът на президента на Русия Максим Орешкин.

„Ако говорим за главната публична тема в Давос, разбира се, това бе темата за климата, тя бе определена като основен риск за глобалната икономика. Всички видяха изказването на Грета Тунберг – вече герой в Давос. Тази тема се обсъждаше и на затворени срещи, но повече от гледна точка на икономическия дневен ред, тъй като в действителност измененията на климата са  и изменения на енергийния пазар, при регулирането на световната търговия, измененията по отношение на регулирането на емисиите от въглероден двуокис, другите парникови газове“, коментира той в интервю за тв „Россия 24“.
„Има цяла редица въпроси, които сериозно ще променят световната икономика, работата на компаниите, работата на държавите през следващите години. Това е програма, от особена важност за Русия от всеки аспект. Всички знаят каква е зимата през тази година в Москва. Тъй като измененията в климата са особено силно изразени в северното полукълбо ние виждаме как оказват влияние върху живота ни.

От друга страна има икономически въпроси, свързани с промяната на пазара на енергия, а Русия е сред най-големите доставчици на въглеводороди на глобалните пазари, затова промяната на търсенето тук (в Европа) ще оказва разбира се, сериозно влияние. Затова всичко трябва да се анализира, да се огледа и държавата да реагира отрано“, смята още Орешкин.

Европейският съюз обяви, че иска през 2050 г. да има неутрално влияние върху климата и нулеви емисии от въглероден диоксид в атмосферата, отбеляза още сътрудникът на президента. „Много амбициозна задача. Но тази амбициозна задача ще промени сериозно най-големият пазар по доставки на нефт и газ от Русия. Всичко това трябва внимателно да се анализира, да се проработи с европейските партньори,  за да знаем как те се движат напред и да подготвим руската икономика отсега за измененията, които ще се случат след десет години“, заяви той.

„Преходът към нулеви емисии – това е сериозно изменение в структурата на енергийното потребление и производството на електроенергия в Европейския съюз. Разбира се тук въпросът е доколко те ще успеят да направят това, защото ще им е трудно да изоставят традиционните си източници в ущърб на икономиката си и увеличавайки разходите си.  Но във всеки случай виждаме, че се движат в тази посока и затова е много важно да работим заедно с европейските партньори, за да разберем какво и кога те ще правят, и да видим как, и дали руската вътрешна икономическа политика ще съответства на тези тенденции“, обобщи Орешкин.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща