Енергоатом смята за обосновано временното спиране на блокове в украински АЕЦ заради спада на потреблението

Енергетика / Свят
3E news
694
article picture alt description

Украинската енергийна компания „Енергоатом“ смята за обосновано временното спиране на блокове от АЕЦ и включването им за резерв, заради намаленото потребление на електроенергия. Изпълняващият длъжността президент на държавното предприятие „Енергоатом“ Петр Котин е определил като обосновано намаляването на производството и спирането на работата на блокове от АЕЦ, така, както е предвидено в Прогнозния баланс за електрическа енергия на Украйна, съобщават украинските медии. По предварителна информация става въпрос за временно спиране на три блока от атомните електроцентрали на украинската страна. На този етап не се уточнява за кои АЕЦ става въпрос.

На първото заседание на антикризисния енергиен щаб Петр Котин е отбелязал, че по предварителния енергиен баланс през 2020 г. АЕЦ трябва да произведат 80,3 млрд. кВтч. По време на консултациите за преразглеждане на енергийния баланс са възникнали дискусии относно това доколко обоснована е новата цифра от 73,7 млрд. кВтч. Но анализирайки ситуацията спрямо миналата година „Енергоатом“ е признал, че реално към настоящата дата енергийната система на Украйна може да приема такова количество електроенергия само от АЕЦ.  

По думите на Котин със спирането на три блока от АЕЦ ситуацията ще бъде балансирана. В случай на промяна на ситуацията с енергийния баланс и необходимостта от увеличаване на производството на електроенергия, спрените блокове ще бъдат пуснати в рамките на два дни.

От своя страна директорът на компанията „Укрхидроенерго“ Игор Сирота е отбелязал, че заради топлото време предприятието се е сблъскало със сериозна криза – производството на електроенергия е спаднало значително и тази тенденция може да продължи и е поискал изключване от прогнозния баланс.

Ситуацията с енергийната система на Украйна се оказва в криза не само заради коронавируса, по-топлата зима, но и заради производството на електроенергия по преференциални цени, както и вътрешната междуфирмена задлъжнялост, става ясно от коментарите на украинските медии. В момента в страната се подготвят три законопроекта, които целят подобряване на ситуацията в енергийния сектор на страната.

Сред стъпките, които се предвижда да бъдат предприети е и сключване на меморандум с инвеститорите за намаляване на „зелената тарифа“; спирането на строителството на нови слънчеви и вятърни мощности по системата „зелена тарифа“ и преминаването към по-конкурентната система – търгове.

Сред следващите стъпки, които се планират е преразглеждането на горивния баланс на Украйна на база на обновения баланс за електрическа енергия, за да се определи количеството на въглищата, от които реално се нуждаят ТЕЦ-овете.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща