Енергийното потребление в Германия е спаднало рязко

Енергетика / Свят
3E news
1264
article picture alt description

Търсенето на енергия в Германия неотклонно намалява за последните почти петнадесет години. Пандемията от коронавируса рязко е засилила тази тенденция. През 2020 година енергопотреблението на немския пазар е спаднало с 8,7 % в сравнение с 2019 година и е достигнало минимума в историята на обединена Германия.  В сравнение с 2006 г., когато е бил регистриран пик на потреблението на енергоносители в най-голямата страна на ЕС, то понижението съставлява 21 %.

Това сочат предварителните данни на Работната група за енергийни отчети - Arbeitsgemeinschaft Energiebilanzen, AGEB, цитирани от DW. В нея влизат пет икономически научноизследователски института и четири обединения на предприемачи от енергийния сектор. Задачата на тази нетърговска организация е да събира, анализира и публикува статистически материали в областта на енергетиката.

Статистиката на AGEB дава възможност да се направят редица изводи за перспективите на руския енергиен комплекс на немския пазар, тъй като Русия е най-големият доставчик за Германия на нефт, газ и въглища. В условията на пандемията, повлякла след себе си два локдауна и дълбока рецесия в Германия в електроенергетиката, в промишлеността, транспорта и домакинствата, потреблението на енергия от всички източници, с изключение на възобновяемите (ВЕИ) е спаднало. Затова пък използването на ВЕИ е нараснало с 3 %.

Особено силно е спаднало потреблението на каменни и кафяви въглища – с 18,3 % и 18,2 % съответно. Това е свързано дори не толкова с кризисните ситуации в икономиката, колкото с курса на постепенен отказ от въглищата в електроенергетиката заради намаляването на СО2 в атмосферата в рамките на борбата с глобалното затопляне.

В същото време потреблението на природен газ в Германия е намаляло с 3,4 %. Заедно с ВЕИ природният газ е единствен източник на енергия обаче, делът, на който в енергийния баланс на страната е нараснал през 2020 година, като увеличението е от 25,1 % до 26,6 %. Това обаче е за сметка на отказа от други изкопаеми източници – въглища, ядрена енергетика и петрол. Така например делът на петрола е спаднал от 35,2 % до 33,9 %.

Потреблението на петрол в Германия през 2020 г. е спаднал с 12,1 %, но заради намаляването наполовина на търсенето на авиационен керосин, сочи AGEB, цитиран от DW. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща