Емисиите от СО2 в ЕС са спаднали с рекордните 13,3 процента

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
1223
article picture alt description

Емисиите от парникови газове  от всички оператори, които обхваща Системата за търговия с квоти на ЕС (EU ETS) през 2020 г. са намалели с рекордните 13,3 % в сравнение с 2019 г. Това става ясно от съобщение на Европейската комисия.

Това е в резултат на намаляване с 11,2 % на емисиите от конвенционалните централи и 64,1 % от спада на емисиите в авиацията. Като един от най-уязвимите сектори в резултат на пандемията COVID-19 в авиацията се отчита най-голям спад (- 64,1 %), отбелязват още от ЕК.

В сектора на електропроизводството е регистрирано понижение с 14,9 %, което отразява влиянието на пандемията и предварителните тенденции от декарбонизацията. Този спад се дължи както на прехода от въглища към природен газ, така и на възобновяемите източници на енергия.

Емисиите в промишления сектор са спаднали средно със 7 %, в това число с 11,7 % при производството на желязо и стомана, с 5,1 % в производството на цимент, с 4 % в химическата промишленост, с 8,1 % в сектора на нефтопреработката. Към настоящия момент обаче все още не е възможно да се определи какъв дял от това намаление се дължи на подобряването на ефективността на производствените процеси.

Системата за търговия с квоти от емисии е един от ключовите инструменти за регулиране на политиката за климата в ЕС. Според  EU ETS всички оператори трябваше да докладват проверката си за емисиите до 31 март тази година.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща