ЕК започна антимонополно разследване срещу Google

Енергетика / Свят
3E news
589
article picture alt description

Европейската комисия официално започна антимонополно разследване срещу американската компания Google, се казва в прессъобщение на комисията.

„Европейската комисия започна официално разследване по отношение на Google, за да провери нарушила ли е компанията нормите на ЕС за конкуренцията, отдавайки предпочитание на собствените си технологии за онлайн реклама в ущърб на конкурентни разработчици“, се казва в съобщението. В частност Европейската комисия смята да проучи взаимоотношенията между Google и YouTube.

Както пояснява заместник-председателят на Европейската комисия Маргрете Местагел, цитирана от пресслужбата, Google има доминираща позиция на всички нива в системата на онлайн рекламите. 

„Google събира данни, които използва за целенасочена реклама, продава рекламно пространство и сам действа като посредник при предлагането на реклама. По този начин Google присъства на всички нива от веригата на производство на онлайн рекламата. Притеснени сме, че Google създава все по-трудни условия за конкуренция за независимите компании“, заявява тя. 

Ако Европейската комисия види в действията на Google факти за нарушаване на европейските антимонополни норми, американската компания може да очаква глоба в размер до 10 % от годишния приход.
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща