Египет и Израел работят над голямо газово споразумение

Енергетика / Свят
3E news
867
article picture alt description

Министъра на петрола на Египет Тарек ал Мулла и министъра на енергетиката на Израел Ювал Щайнц са се договорили за сключване на споразумение, което да осигури възможност за свързване на голямото израелско газово находище Левиатан с LNG-терминали в Египет. Това е съобщило министерството на нефта и минералните ресурси АРЕ след среща на министрите в Йерусалим, съобщават международните агенции.

По-рано в неделя министъра на петрола на Египет Тарек ал-Мулла е бил на посещение в Израел и Палестина. По данни на министерството целта на посещението е била за разработването на обща визия за перспективите за развитие на регионалния газов пазар и обсъждане на сътрудничество в рамките на Газовия форум на Източното Средиземноморие, в състава, на който влизат седем страни организаторки (Египет, Палестина, Израел, Кипър, Гърция, Йордания и Италия).

“Министрите се договориха да работят за сключването на споразумение, което да осигури възможност за свързване на газовото находище Левиатан с LNG-терминали в Египет чрез морски газопровод“ се казва в съобщение, което се цитира и от РИА Новости.

Министрите са потвърдили също така, че „подкрепят създаването на мощна обединена енергийна инфраструктура в региона на Източното Средиземноморие“.

По данни на египетското министерство на срещата са се обсъждали също така проекти, насочени към осигуряване на енергийната независимост на Палестина, включващи разработката на газовото находище в Сектора Газа и изграждането на електроцентрала в град Дженин.

Левиатан е едно от най-големите газови находища в Израел, което се контролира от компаниите Delek Drilling, Noble Energy и Ratio Oil. През февруари 2019 г.   Delek Drilling, обяви подписването на договор за доставка на природен газ за Египет от находищата Левиатан и Тамир за сума от порядъка на 15 млрд. долара. Сделката се смята за една от най-големите в историята на газовия сектор в страната.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща