Германски еколози са подадали иск срещу „Северен поток 2“

Енергетика / Свят
3E news
294
article picture alt description

Германската екологична организация Nabu е подала иск срещу разрешението на немския регулатор за строителството на газопровода „Северен поток 2“, става ясно от прессъобщение на организацията.

„На 3 май Nabu подаде иск срещу разрешението на Федералната морска и хидрографска агенция (BSH) за строителството на газопровода „Северен поток 2“. Искът касае незавършеният участък от газопровода в изключителната икономическа зона на Германия. Искът е предшестван от процедура на възражение, която започна през 2018 г. и за последен път бе разширена през март 2021 г. след утвърждаване на втора поправка. BSH е отклонило това възражение на 1 април 2021 г. Затова единственият начин за ограничаване на щетите в Балтийско море е съда. Във връзка с подадената жалба строителни дейности в участъка засега не са разрешени“, се казва в изявлението на пресслужбата на сайта на Nabu.

В публикацията се подчертава, че проектът „Северен поток 2“ разрушава средата на обитание на дъното в участък в размер на над 16 футболни игрища, общата площ е повече от десет пъти по-голяма. „Подобна намеса в екосистемата „на първо място трябва да се компенсира с компенсаторни мерки“, смятат от организацията.
„Освен това все по-актуален става въпросът – необходим ли ни е изобщо този газопровод“, се казва в изявлението, като се подчертава, че проектът е „това е динозавър от невъзобновяема енергетика“, който „застрашава енергийния преход“.   

„Северен поток 2“ предвижда строителство на две тръби от газопровод с капацитет от 55 млрд.куб м газ от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия.
По данни на оператора на проекта Nord Stream 2 AG към 31 март  „Северен поток 2“  е построен до 95 % и остава изграждането на 121 километра от общата дължина на газопровода по двете тръби – около 93 километра в датски води и около 28 километра в немски.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща