ВР може да отпише до 17,5 млрд. долара от стойността на активите си заради Covid-19 и срива на петролните цени

Компанията прави заявка за съкращаване на 10 хил. служители заради последтвията от пандемията и постепенния преход към ВЕИ

Енергетика / Свят
3E news
1531
article picture alt description

Британската петролна компания ВР е преразгледала дългосрочните си прогнози за цените на петрола заради влиянието на коронавируса и спада на търсенето може да доведе до обезценка и отписване на активи до 17,5 млрд. долара. Това се казва в съобщение на компанията.

ВР смята, че влиянието на коронавируса ще има трайно въздействие върху световната икономика и търсенето на петрол. Освен това може да засили прехода към възобновяеми източници на енергия. Дългосрочната прогноза на ВР по отношение на цените се понижава до 55 долара за барел за петрола сорт Brent от 2021 година до 2050 година. В съобщението на компанията се отбелязва, че новата прогноза може също  така да повлияе върху изменението от ВР по отношение на някои планове свързани с проучванията.

Към настоящият момент, според оценката на ВР, разходите след данъчното облагане и нематериалните отписвания въз основа на прегледа на цените  може да са от 13 млрд. долара до 17,5 млрд. долара. Подобна информация компанията ще представи в отчета си за второто тримесечие, който се планира да бъде публикуван на 4 август.

Неотдавна председателят на ВР Бернард Луни съобщи, че не изключва, че световното производство на петрол може да е достигнало свой пик и търсенето след края на пандемията от коронавируса в дългосрочно бъдеще ще намалява.

Компанията съобщава също така, че ще съкрати 10 хил. служители по целия свят, заради последствията от пандемията и плановете за постепенен преход към работа с възобновяеми източници на енергия. ВР обявява също така, че през 2020 г. ще намали капиталовите разходи с 25 % в сравнение с плановете, до 12 млрд. долара заради спада на петролните цени и влиянието на епидемията от коронавируса върху пазара.

През февруари ВР обяви, че смята през 2050 г-- да намали емисиите от парникови газове до нулево ниво.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща