Вишеградската четворка: Ще развиваме атомна енергия, за да ограничим парниковите емисии

Енергетика / Свят
3E news
487
article picture alt description

Президентите на Полша, Унгария, Чехия и Словакия обсъдиха масовата ваксинация срещу COVID-19 като средство за извеждане на икономиките на страните от пандемията и развитието на атомна енергетика като начин за борба с изменението на климата на фона на нарастващото търсене на електроенергия.

Четиримата държавни глави заявиха по време на пресконференция, че страните от Вишеградската четворка внасят необходимото разнообразие във възгледите на Европейския съюз, към който са се присъединили през 2004 година, съобщава abcnews.go.com.

Групата, известна още като V4, насърчава политическото и икономическо сътрудничество в региона. Унгарският президент Янош Адер обяви, че и четирите държави искат да развиват ядрена енергия.

„Използването на въглища трябва да се намали или да се спре напълно, за да се ограничат емисиите парникови газове, но са необходими надеждни източници, за да се отговори на нуждите на икономиката и енергийния сектор, и за тази цел се нуждаем от ядрена енергия“, каза той. По думите му за тази цел групата ще направи всичко възможно, за да получи финансиране от ЕС.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща