Total Eren планира участие в голям водороден проект в Австралия

Енергетика / Свят
3E news
535
article picture alt description

Енергийното дружество Total Eren, част от френския нефтогазов гигант Total (Total държи 30 % в Total Eren ) и австралийската минна компания Province Resources подписаха меморандум за взаимно разбирателство за създаване на голямо предприятие за производство на зелен водород с мощност до 8 ГВт в Западна Австралия - Gascoyne region.

За производството на зелен водород се планира да бъдат използвани значителните вятърни и слънчеви ресурси в региона. От решаващо значение при събирането на предварителните данни за слънцето и вятъра в рамките на проекта за оценка на потенциала на вятърните и слънчеви ресурси е използването на мониторинговата станция Fulcrum3D Sodar.

Проектът HyEnergy ZERO CARBON HYDROGEN Project ще бъде разработен на два етапа. Участието на Province Resources и Total Eren ще бъде 50 на 50.

Водородният проект ще бъде комбиниран с геоложко проучвателните дейности на  Province Resources в Западна Австралия, където компанията ще работи по добив на минерали, соли и калиеви торове. Технико-икономическата обосновка се очаква да бъде готова за четири месеца.

Директорът за развитието на глобалния бизнес на Total Eren, Фабиен Демол отбелязва, че „след слънцето, вятъра и акумулаторите, водородът е следващата стъпка при развитието на възобновяемите енергийни източници. Решени сме да използваме разработките и техническите си познания, за да направим водородния проект в Австралия успешен“.

Total Eren се нарежда сред новите световни лидер в областта на възобновяемите енергийни източници с над 3.3GW електроцентрали за възобновяема енергия в света, работещи или в процес на изграждане (главно слънчева и вятърна).

Напоследък се отчита ръст на големи водородни проекти, включително и в Австралия. Там например трябва да се осъществи най-големият водороден проект в света Asian Renewable Energy Hub, за  който за производството на водород ще бъдат използвани 23 ГВт слънчеви и вятърни електроцентрали. Проектът също в Западна Австралия ще бъде ориентиран основно към експорт включително и до Германия. Този проект стартира през 2017 г. и в него участват Vestas, CWP Energy Asia, InterContinental Energy и Pathway Investments.

 В този регион смята да построи голям завод за производство на екологично чист водород и нефтогазовата корпорация ВР.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща