Shell придобива немския търговец и оператор на виртуални електроцентрали Next Kraftwerke

Енергетика / Свят
3E news
924
article picture alt description

Нефтогазовият концерн Shell придобива 100 % от немския търговец на електроенергия и оператор на виртуални електроцентрали Virtual Power Plant, VPP) Next Kraftwerke. Сумата на сделката не се съобщава.

Очакванията са сделката да бъде затворена през второто тримесечие на 2021 година след получаване на необходимите разрешение от регулаторите. След завършването й Next Kraftwerke ще работи като портфолио компания (portfolio company) в групата Shell под съществуващия бранд и основен екип за управление. На целия настоящ екип ще бъде предложено да продължи работата си след приключване на придобиването.

„Пазарът за търговия с възобновяеми енергийни източници се характеризира със силна динамика. През следващите няколко години очакваме бързо нарастване на търсенето на договори за търговия с електроенергия от централи за възобновяеми енергийни източници, които са излезли от схемите за подпомагане, или са изградени извън режима за подкрепа. За да бъдем идеално позиционирани на този пазар за нашите настоящи клиенти и за по-нататъшния ни растеж и, за да отговорим на индустриалното търсене на нови продукти, решихме да влезем в партньорство с Shell Renewables & Energy Solutions. Това ни дава ресурси, които ще са ни необходими като търговци на електроенергия в бъдеще, особено за по-сложните търговски продукти. По този начин ние също така увеличаваме възможностите на нашите клиенти да демонстрират възможностите си  на пазарите на електроенергия по най-добрия възможен начин в бъдеще“, заявява от своя страна Jochen Schwill от немската компания.

„Това придобиване е в съответствие с ориентираната към клиентите дигитална технология на Shell, която ще помогне на компанията в стремежът й да стане водещ доставчик на чиста електроенергия и услуги“, заявяват от Shell.

В съответствие с новата стратегия, обявена преди дни, Shell смята да продава през 2030 г. около 500 ТВтч електроенергия годишно, което е два пъти повече от сега.

Next Kraftwerke към настоящия момент работи в Германия, Белгия, Австрия, Франция, Полша, Нидерландия, Швейцария и Италия. Подразделенията са специализирани в търговия с електроенергия, произведена от слънчеви, хидроенергийни и биоелектроцентрали на пазарите на едро от името на своите клиенти.

Според Hendrik Sämisch генерален директор на , Next Kraftwerke „Обединението между Shell и Next Kraftwerke ще помогне за ускоряване на прехода към декарбонизация на енергийната система чрез по-широките възможности за сключване на сделки и синергията в търговията, които ще се появят в резултат на очакваното бързо увеличаване на търсенето на договори за възобновяема енергия“.

Напоследък Shell проявява сериозна инвестиционна активност в секторите на „новата енергия“ в частност в областта на иновационните цифрови решения в електроенергетиката. По-рано компанията придоби британски агрегатор, участник в пазара за управление на търсенето (demand response) Limejump, който също управлява виртуални електроцентрали във Великобритания и участва в балансиращия пазар на страната. Както и немската Sonnen – производител и интегратор на малки системи за съхранение на енергия, но също така управлява виртуални електроцентрали в Германия.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща