Eni и BP откриха ново находище на газ в Египет със запаси от 113 млрд. куб м

Енергетика / Свят
3E news
530
article picture alt description

Италианската Eni и британската BP са открили ново газово находище на египетския шелф със запаси от над 112 хил. куб м газ, става ясно от съобщение на италианската компания.

Находището е разположено на шелфа на Египет в района на Great Nooros Area на 120 км североизточно от Александрия.

Според съобщението на Eni това е станало при пробиването на проучвателния кладенец Nidoco NW-1, като при дейностите са открити „газоносни пясъци с дебелина от 100 метра с добри петрофизични свойства“.

„Предварителната оценка на резултатите от сондажа сочат, че запасите от газ в района на Great Nooros Area може да надвишат 4 трилиона кубични фута (над 113 млрд. куб м)“, се казва в съобщението.

Оператори на проекта са Eni със 75 % и BP с 25 %.

Напоследък Египет увеличава добива на природен газ. През миналата година страната обяви, че може напълно да обезпечи нуждите си от газ. Освен това Кайро има намерение да стане и регионален енергиен хъб. В средата на 2020 г. страните от Източното Средиземноморие парафираха първият официален договор за създаването на газов форум. Договорът ще бъде насочен към Европейския съюз, за да бъде потвърдено съответствието му с европейското право.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща