Amazon анонсира пет нови проекта за слънчева енергия с обща мощност 615 МВт

Енергетика / Свят
3E news
894
article picture alt description

Най-голямата в света търговска империя Amazon обяви преди дни намерението си за осъществяване на пет нови проекта за слънчева енергетика в Китай, Австралия и САЩ, предназначени за подкрепа на глобалните операции на групата.

Общата им мощност е е 615 МВт, а производството се очаква да е от порядъка на 1,2 млн. МВтч електроенергия годишно, което е достатъчно за осигуряването на енергия на 113 000 средни домове в САЩ (сравнението е избрано от Amazon). Слънчевите електроцентрали ще доставят възобновяема енергия до логистичните центрове и центровете за обработка на данни AWS, които обслужват милиони клиенти в света.

Към настоящия момент в портфейла на Amazon има 31 слънчеви и вятърни електроцентрали в промишлен мащаб, а също така и 60 обекта фотоволтаични покривни мощности за 2900 МВт. Те произвеждат над 7,6 млн. МВтч електроенергия годишно и помагат на компанията да изпълни Парижкото споразумение по-рано с десет години, достигайки въглероден неутралитет (net zero carbon) през 2040 г., а също така и междинните цели – достигане на 80 % дял на ВЕИ в потреблението на енергия през 2024 г. и 100 % през 2030 г. (по възможност още през 2025 г.).

Първият проект на компанията от новия план е за слънчева електроцентрала в Китай (провинция Шандун) с мощност от 100 МВт. Очаква се, че след завършването на проекта тя ще произвежда 128 000 МВтч чиста енергия.

Вторият проект е за слънчева електроцентрала в Австралия (в щата Нов Южен Уелс) с мощност от 105 МВт. Плановото годишно производство е за 250 000 МВтч.

Останалите три проекта ще бъдат осъществени в САЩ и са за две слънчеви електроцентрали от 200 МВт и 80 МВтч в Охайо. Има и проект за още една от 130 МВт. Във Вирджиния.

„Подписвайки „Задълженията за климата, ние са ангажираме да постигнем целите на Парижкото споразумение с 10 години по-рано, за да осигури чисти нулеви емисии за Amazon през 2040 г.“, заявява вицепрезидентът по устойчивото развитие на компанията Кара Хърст.
„Тези нови пет проекта в областта на възобновяемите източници на енергия са важна част от пътната ни карта за постигане на целите (на Парижкото споразумение за климата). Ние смятаме, че до 100 % възобновяема енергия може да постигнем още през 2025 г., пет години по-рано от определения срок, за което ние съобщихме през есента на миналата година. Въпреки, че това ще е трудно, ние имаме надежден план, за постигането.

Според данните през 2019 г. корпоративните покупки на ВЕИ са достигнали рекордно високо ниво, обемът от сделки е достигнал 19,5 ГВт (по данни на BNEF става въпрос за 100 корпорации от 23 държави. Сред компаниите са например Facebook (1,1 ГВт), Amazon (0,9 ГВт) и Microsoft (0,8 ГВт).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща