Total ще строи слънчева централа в Узбекистан

Енергетика / Свят
3E news
725
article picture alt description

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Proparco (дъщерна на Френската агенция за развитие) са предоставили на френската Total Eren пакет за финансиране от 87,4 млн. евро за строителството на слънчева електроцентрала в Самарканд, става ясно от прессъобщение на ЕБВР в Узбекистан.

ЕБРР, ЕИБ и Proparco утвърдиха пакет за финансиране в размер от 87,4 млн. евро за строителството на слънчева електроцентрала от Total Eren в Узбекистан“, се казва в съобщението.

ЕИБ ще предостави 43,7 млн. евро, а ЕБВР  и Proparco – по 21,8 млн. евро. Пакетът от финансиране ще бъде предоставен на проектната компания Tutly Solar llc, която напълно е собственост на Total Eren, се уточнява в съобщението.

През септември 2019 г. Total Eren и „Национални електрически мрежи на Узбекистан“ подписаха споразумение за строителството на фотоволтаична електроцентрала с мощност от 100 МВт в Самаркандска област при условията на държавно - частно партньорство. Проектът се оценява на сумата от 150 млн. евро. Очаква се фотоволтаичната централа да бъде пусната в експлоатация през октомври тази година.

Проектът се осъществява в рамките на програмите на правителството на Узбекистан за диверсификация на енергийния баланс на страната, в частност чрез изграждане на строителство на слънчеви електроцентрали до 5 ГВт към 2030 г.

В структурата на енергийните ресурси на Узбекистан петролът и газа сега заемат над 90 %, а потенциалът от възобновяеми енергийни източници се изчислява на 51 млрд. тона нефтен еквивалент. Потенциалът от слънчева енергия е за възможност за производство през 300 дни в годината – от порядъка на 50,973 млрд. тона нефтен еквивалент.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща