Юлиан Попов: Нискокалоричните въглища за битово отопление трябва да се забранят

Икономика / България
Галина Александрова
967
article picture alt description

 

Email Button

Нискокалоричните въглища за битово отопление трябва да се забранят, ако искаме да имаме по-ниски нива на отровния газ серен диоксид. Това коментира по bloombergtv.bg бившият министър на околната среда и старши политически съветник на ЦИЕ на Европейската климатична фондация Юлиан Попов за по повод изследване на Greanpeace, поставящ България сред 20-je най-големи замърсители в световен мащаб.

България е страната с най-мръсния въздух в Европейския съюз и с най-много смъртни случаи, причинени от този факт. Основната причина е високото ниво на фините прахови частици. Страната ни е и в топ 20 на най-замърсяващите със серен диоксид държави в света, показва международно изследване на природозащитната организация.

„Един от въпросите към изследването може да бъде, защо Полша не е на тази карта? Сред отговорите може да е, че страната използва по-качествени въглища. Другият въпрос може да бъде горенето на нискокалорични въглища, използвани за битово отопление. Там пък няма никакви сероочистки. Няма дори една марля отгоре на комина. Затова те трябва категорично да се забранят“, обясни Попов.

Серният диоксид се явява един вид боен газ, който при инхалиране на малко по-големи количества би могъл да е много вреден за здравето, казва още експертът. Според него: „Серен диоксид може да идва от най-различни видове горене, но най-големи количества идват от въглищата. Трябва много ясно да кажем, че зависи много от електроцентралата. Въглищата по множество причини са тръгнали да излизат от употреба и тези централи в един момент ще трябва да се затворят. Серният диоксид е много сериозна причина, но намаляването му в ред централи се дължи на доста добри системи за задържане и премахване на серния диоксид. Други централи обаче нямат серочистки“.

"Няма последователност във вземането на решенията за справянето на екологичните проблеми в България", заяви Петър Киров AirBG.info по bgonair.bg.

"Става въпрос за управление на енергетиката на държавно ниво - трябва да има ясна последователна позиция какви мерки да бъдат вземани. Взимат се решения, които са в ущърб на справянето с екологичните проблеми", смята Петър Киров. Той коментира, че страната ни ще бъде съдена и за замърсяването със серен диоксид.

"Вървим в обратната посока. Продължава да се говори за изключения от нови правила за емисиите за въглищни централи, даване на отсрочки - с цел да се запази икономиката, но плащаме други суми за здравни разходи", коментира Меглена Антонова от "Грийнпийс". "При серния диоксид имаме много ясен източник на тези емисии - изгаряне на въглища или нефтени продукти. При него проблемът е, че той може да засили вече съществуващи състояния, свързани със сърдечни и белодробни проблеми", обясни Антонова.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща