Ще бъдат ли защитени правата на българите при Брекзит без сделка

Икономика / България
Галина Александрова
177
article picture alt description

Ако българите са се установили във Великобритания преди датата на Брекзит, следва да бъдат спокойни, тъй като техните права ще бъдат гарантирани по т.нар. "схема за уседналост". Това каза пред БНР Васил Асенов - ръководител на службата по трудови и социални въпроси в посолството на България в Лондон. Той уточни, че е важно те да кандидатстват по тази схема до края на декември 2020-а г., единствено изключение правят българите, получили британски паспорти.

"Българите, които след датата на Брекзит смятат да се преместят във Великобритания, трябва да следят новините относно бъдещото имиграционно законодателство на страната, защото то в момента все още е в дискусия, а и с новото правителство на Борис Джонсън може да настъпят някакви промени", посочи Асенов.

По думите му гражданите дори и да не са кандидатствали към датата на Брекзит, то техните права остават непроменени. "Т.е. те продължават да живеят и работят във Великобритания, имат право на достъп до социално-осигурителната система на страната и до системата на здравеопазване. Те трябва да кандидатстват за статут на уседналост до 31-ви декември 2020-а година... Правата им ще бъдат гарантирани както при сделка, така и при липса на сделка за Брекзит", обясни Асенов. 

По последни официални данни, на Острова работят и живеят около 120 хиляди български граждани, без децата и сезонните работници. 54% от тях вече са кандидатствали за уседналост. Страната е на 6-о място по абсолютен брой на кандидатствали. България се нарежда на първо място като съотношение между броя на кандидатствалите за статут спрямо общия брой български граждани във Великобритания. Данните са на библиотеката към Камарата на общините на Британския парламент, подчерта Васил Асенов. Там вече има отделна телефонна линия за информация на заинтересованите наши граждани. Близките на семействата с този статут ще могат да се присъединят, ако искат, до 29-и март 2022-ра година.

Правителството на британския премиер Борис Джонсън преди дни заяви, че иска да сложи незабавно край на свободното движение на хора при Брекзит без сделка на 31 октомври. Това е значителна разлика с предложенията на бившият премиер Тереза Мей, които предвиждаха преходен период дори при липса на споразумение за излизането от ЕС. Това би дало възможност на европейските граждани да идват във Великобритания, да работят или учат там, без да е необходимо да правят специални постъпки.

Според правилата, обявени през юни, гражданите на ЕС, които са живели във Великобритания в продължение на пет години, ще получат статут, с който могат да запазят същите права на работа, образование и достъп до социални помощи и услуги, каквито имат и сега.

От същите права ще се ползват съпрузите, децата, родителите и внуците им.

Хората, които живеят в страната към 31 декември 2020 г., но още нямат право на постоянно пребиваване, ще получат "предварителен статут", докато изтекат необходимите пет години.

Министърът на вътрешните работи Саджид Джавид обясни, че позицията на правителството е да дава статут "по подразбиране", като ще е необходима "много сериозна причина" той да бъде отказан.

Кабинетът планира процесът да започне през есента и да бъде напълно готов за работа в началото на 2019 г., за да се избегне рязък скок на молбите в края на март, след като Великобритания напусне ЕС. Тя ще бъде в действие по време на двегодишния преходен период, който трябва да продължи до юни 2021 г. Заявяващите трябва само да докажат идентичността си, пребиваването си във Великобритания и да не са извършвали сериозни престъпления, като ще бъде съдействано за положително решение.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща