Чешката прокуратура разследва сделката за продажбата на ТЕЦ „Варна“

Енергетика / България
3E news
567
article picture alt description

Върховната прокуратура в чешката столица Прага е образувала разследване за сделката, която впоследствие доведе до придобиването на ТЕЦ "Варна" от високопоставен български политик. Разследването е свързано с чешката държавна компания „ЧЕЗ груп“, която продаде ТЕЦ „Варна“ на фирмата „Сигда“ ООД. По-късно централата беше придобита от почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Това съобщи в петък неправителствената организация „Антикорупционен фонд“, която през лятото на 2019 г. направи разследване по темата.

Досъдебното производство на чешката прокуратура е образувано по сигнал на Лукаш Вагенкнехт, сенатор в горната камара на местния парламент. Той потвърди в петък пред Свободна Европа информацията за образуваното разследване, публикувана първо в чешкото издание „Сезнам справи“, информира сайта Свободна Европа.

В последните години централата на Доган беше сред най-големите бенефициенти от парите, които държавата харчи за т.нар. студен резерв – поддържане на готовност за активиране на теца при недостиг на елетроенергия. Едва през миналото лято парламентът прие законови промени, които отменят търговете за студен резерв и дават право на министъра на енергетиката да налага със заповед предоставянето на такъв. Така депутатите изключиха ТЕЦ „Варна“ от възможността да поддържа такъв резерв.

Няколко месеца по-рано, в края на 2019 г., Вагенкнехт подаде сигнал за продажбата на централата и до българското държавно обвинение.

В сигнала си Лукаш Вагенкнехт е описал сделката на държаваната компания „ЧЕЗ груп“, която в края на 2017 г. продава ТЕЦ „Варна“ на фирмата на бившия транспортен министър в кабинета на Пламен Орешарски (2013-2014) Данаил Папазов. Според Вегентнехт – на много по-ниска цена от реалната. „Имаме много доказателства в подкрепа на нашата позиция, че продажбата на ТЕЦ „Варна“ носи на чешкия данъкоплатец финансова загуба от около 1 милиард чешки крони (40 млн. евро)“, казва сенаторът в позиция до Свободна Европа в края на 2019 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща