Центърът за креативни технологии на президента Радев може да влезе в Плана за възстановяване

Икономика / България
Рая Лечева
359
article picture alt description

Центърът за креативни технологии е един от петте проекта, които предложи администрацията на президента Румен Радев към Плана за възстановяване и устойчивост в кра на миналата година. По непотвърдена информация на 3eNews е съвсем възможно тази идея да влезе в Плана за възстановяване и устойчивост. Все още обаче очакваме официалната позиция на служебния кабинет дали и как ще променя Плана за възстановяване и устойчивост, по който България ще получи над 12 млрд. лева.

Проектът предвижда изграждане и развитие на мултифункционален младежки образователен комплекс за наука и иновации. Той трябва да реши редица проблеми, описани в заключенията на Европейския семестър. Сред тях са ниските нива на инвестиции в научни изследвания и иновации, разпокъсаността на публичната научна база, намаляването и застаряване на квалифицираните учени, слабите връзки между науката и бизнеса, особено в частта на високотехнологичните и експортно-ориентирани компании. На първо място сред целите е да се изгради материална база на обучение на високо ниво на младите български таланти в областта на природните науки, математиката, информатика, инженерни науки и технологиите (STEM).

Според предложението структурата на комплекса ще се състои от три основни модула: Модул „Иновативно обучение и развитие на заложбите на деца и юноши. В комплекса всеки родител ще може да запише детето си да се обучава безплатно в различни образователни курсове, свързани с развитието на природните науки, включително квантови и биотехнологии, иновации, роботика, информационнни и комуникационни технологии. Другият е Модул „Национална база за обучение, обмяна и взаимодействие на българските участници в международни олимпиади и научни състезания и конкурси“. Комплексът ще функционира като място за подготовка на българските олимпийски отбори по природни и приложни науки. Учители и ученици ще могат безплатно да ползват съвремемнно оборудвани обучителни зали. В комплекса ще се провеждат международни олимпиади и научни състезания. Третия Модул е „Разивитие на иновации и технологии“. В комплекса ще има споделени работни пространства и офиси на световно известни компании и институции. Приходите от отадените площи ще се изпозлват за поддръжка и развитие на дейността на Комплекса за наука и иновации.

Изграждането и развитието на трите модула ще струва 32 млн. лева до 2026 г. При допълнително планиране и финансова възможност подобни центрове, но в по-малък мащаб, могат да се развият във всеки областен град, пише в предложението на президента.

В момента българските ученици се представят под средното ниво за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Страната ни е на 45-то място от 72 държави. Но от друга странта българските ученици, които се състезават в международни олимпиади по природни науки, се нареждат на предните места като успешно се конкурират с връстниците си от водещи световни сили като САЩ, Китай, Русия, Южна Корея, а това е потенциал, който трябва да се използва.

Много важен е въпросът къде ще се намира физически този център и дали ще се използва вече съществуваща инфстрауктура. Предстои да разберем.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща