Цацаров разпореди незабавно разследване на БАБХ

Икономика / България
Галина Александрова
298
article picture alt description

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Специализираната прокуратура незабавно извършване на проверка за евентуални длъжностни престъпления и сключване на неизгодни договори от страна на Българската агенция по безопасност на храните, предаде БТА по информация от прокуратурата.

В хода на проверката от ръководството на агенцията ще бъдат изискани всички документи по обществените поръчки за обезвреждане на животински отпадъци за две години назад.

Повод за разпореждането на проверката е журналистическо разследване - филмът на журналиста Генка Шикерова “Война на трупове”, който предизвика масово възмущение в социалните медии.

Спецпрокурорите ще търсят информация за договорите, сключени от БАБХ за обезвреждане на животински отпадъци в процедура по пряко договаряне чрез мобилни инсинератори през 2017, 2018 г., както и всички анекси към тези договори, подписани до настоящия момент.

Предмет на проверката ще са всички документи за всички плащания, извършени от възложителя по договорите и анексите /БАБХ/, на изпълнителите, както и за осъществените от тях дейности, за които са направени плащанията, за установяване на реално преработени и заплатени количества животински отпадъци. Освен това ще бъдат инспектирани документи, удостоверяващи упражнения контрол от страна на БАБХ върху работата на изпълнителите и количествата унищожени животински отпадъци, подлежащи на заплащане, както и данни за капацитета на инсталациите.

Прокуратурата ще проверявав мобилни инсинератори на всяка от фирмите изпълнители, както и данни за конкретните преработени количества от тях по време и място и ще търси информация за състоянието на наличните екарисажи на територията на страната, както и за причините за неползването им за унищожаване на животински трупове, особено в настоящата усложнена обстановка.

Обвинителите ще анализират и всички заповеди и указания на БАБХ относно предписания сега начин на унищожаване на труповете на умъртвените животни във връзка с болестта Африканска чума по свинете /АЧС/, с цел установяване на причините, поради които тези трупове се загробват, а не се изгарят или обезвреждат по друг начин, както и с цел преценка на евентуалната опасност за здравето на населението от такива действия. Обект на проверката ще е и информация за ползването на мобилните инсинератори в настоящата усложнена епизоотична обстановка, за ползването им при предни такива епидемии /птичи грип, чума по дребните преживни животни/ и за извършените плащания от БАБХ.
    .

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща