Филмът „Море на вятъра“ с генерален партньор Kaufland България с премиера на Burgas International Film Fest

Документалната лента е за уиндсърф предизвикателството с кауза WIND2WIN, а подкрепата на компанията е в контекста на борбата й с пластмасата за еднократна употреба

Икономика / България
Галина Александрова
275
article picture alt description

Документалният филм „Море на вятъра“ с генерален партньор Kaufland България ще бъде показан за първи път на Burgas International Film Fest. Филмът разказва за уиндсърф предизвикателството с кауза на сърфистите Илияна Стоилова и Йоан Колев. През септември миналата година те прекосиха скоростно с уиндсърфове Черно море, изминавайки 300 км по вода заедно с двама морски биолози, за да изследват състоянието на крайбрежните морски води и да привлекат общественото внимание към замърсяването на морето с пластмаса.

„Море на вятъра“ е с продължителност 30 минути и проследява стъпка по стъпка рекордното постижение на двамата уиндсърфисти, като поставя фокус върху социалната значимост на инициативата. Премиерата ще бъде на 2 август 2019 г. (петък) в Бургаси е част от програмата на четвъртото издание на престижния форум BurgasInternationalFilmFest. На лятна сцена „Охлюва“, Културен център Морско казино, от 21,30 часа всеки желаещ ще може да види филма и след прожекцията му да участва в дискусия за опазването на Черно море от пластмаса. Входът за събитието е свободен.

Вижте трейлъра на филма.

Филмът е продуциран от Remove Remove Productions и Beardfrost Productions. Освен на премиерната прожекция в Бургас, той може да бъде видян още на следните места:

3.08. от 21,30 часа – бар Surf House, плаж „Градина“;

7.08. от 20,30 часа – Лятно кино „Созопол“, Созопол;

10.08. от 21,30 часа – Морска сцена Царево;

17.08. от 21,30 часа – Akasha surf school, Приморско, плаж „Перла“

„Море на вятъра“ разказва за силата на духа и волята, които те държат изправен дори да виждаш, че всичко отива на вятъра. Това е филм за предизвикателството да се откажем от всекидневните удобства на пластмасата с цел да опазим единствения дом, който познаваме. Радваме се, че Kaufland България застанаха до нас в това смело начинание и застанаха зад каузата за чисто Черно море. Обединихме усилия в битката за намаляването на употребата на пластмаса за еднократна употреба и опазването на нашето море“, коментираха Илияна и Йоан.

В „Море на вятъра“ освен тях зрителите ще видят и останалите членове на екипа – морските биолози Димитър Беров и Велизара Стоилова и капитана на експедицията Явор Колев. Тримата следваха неотлъчно сърфистите със специален плавателен съд, от който извършиха мониторинг на плаващите морски отпадъци.

Kaufland България подкрепи експедицията на двамата сърфисти в рамките на своята политика за борба срещу замърсяването с пластмаса. Още от 2013 г. компанията не използва твърди пластмасови микрочастици при създаването и производството на собствените си козметични, санитарни и хигиенни марки продукти. Kaufland се е ангажирала до 2025 г. да намали пластмасата с най-малко 20%, а пластмасовите опаковки на собствените марки продукти да са 100% рециклируеми. Плановете са до края на 2019 г. компанията целенасочено да изключи от асортимента си определени артикули от пластмаса и да ги замени с техни устойчиви алтернативи.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща