Фандъкова: София ще разширява трамвайния транспорт като най-екологичния наземен

40-те млн. лв. от актуализацията на бюджета за автобусния транспорт да се разпределят реципрочно, в столицата живее ¼ от България, призова тя

Климат / България
3E news
599
article picture alt description

Столична община има амбицията да разшири обхвата на трамвайните линии, тъй като това е най-екологичният наземен градски транспорт. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на организираната от КНСБ конференция „Бъдещето е в обществения транспорт“, която се провежда в рамките на Европейската седмица на мобилността. Според думите й така ще се продължи развитието на обществения транспорт като ключов приоритет на общината през последните години, за които е направено много – обновяването на парка от автобуси, тролейбуси и трамваи с нови, модерни и екологични, разширяването на метролиниите, внедряването на нови и по-удобни начини за закупуване на билети и карти, различните форми на достъп до разписанията и т.н. „Това са усилия, с които искаме да накараме хората да слязат от колите си и да се качат в градския транспорт", отбеляза Фандъкова. Като допълни и че общественият транспорт е най-добрата алтернатива за придвижване в големия град.

Тя ще настоява също така средствата в размер на 40 млн. лв., предвидени в актуализацията на държавния бюджет за автобусния транспорт, да се разпределят реципрочно. „В София живеят 1/4 от българите и столичният транспорт търпи сериозни загуби вследствие на пандемията“, отбеляза в тази връзка Фандъкова. Столичният кмет изрази и учудването си, че в актуализацията на бюджета не са предвидени средства за електрически транспорт. „Защо, когато се борим с климатичните промени, няма подкрепа за най-екологичния наземен транспорт – електрическия?“, попита тя.

За нуждата от сериозна финансова подкрепа в сектора на обществения транспорт говори и президентът на КНСБ Пламен Димитров. „КНСБ ще настоява в бюджета за следващата година да бъдат предвидени средства за компенсиране на загубите, натрупани от обществения транспорт по време на пандемията. Ако трябва, това ще стане и наша централна тема и ще имаме готовност за индустриални акции и действия, за да убедим, че този път няма как тези натрупани загуби от над 80 млн. лв. да не бъдат компенсирани в спешен порядък", посочи Димитров.

“Опитът на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) към КНСБ през годините, и особено ситуацията от последната година и половина, показва ясно, че градският транспорт не може да се издържа само от продажбата на билети и карти. Качествена и достойна обществена услуга не може да бъде предоставена, ако тя е оставена да се развива само чрез приходите, които идват от нейната цена. Нужни са държавни субсидии – и за поддръжка, и за развитие. Тук става дума за обществена услуга от общ икономически интерес. Процесите на урбанизация и в България, и в световен мащаб продължават. Населението все повече се насочва да живее и работи – или дори само да работи и учи в градовете. Това изисква много сериозно внимание на държавата към този толкова важен транспортен сектор и дългосрочен ангажимент за планиране и финансиране на неговото развитие” – коментира председателят на СТСБ Екатерина Йорданова.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща