Урсула фон дер Лайен: Планът за възстановяване на икономиката на Латвия е балансиран

Икономика / България
3E news
493
article picture alt description

Планът на Латвия за използване средствата от механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС на стойност 1,8 милиарда евро е съставен балансирано, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от ТАСС. "Говорим за постигане на климатичните цели и цифровата трансформация, но трябва да говорим и за регионалното и социално изравняване", посочи Фон дер Лайен пред журналисти в Рига, където е на работно посещение. "В плана на Литва това е много ясно отразено. "Искам да ви уверя, че ще бъдем до вас във всички етапи на реализацията", допълни тя, цитираната от БТА.

Председателката на ЕК отбеляза, че от предвидените в плана от 1,8 трилиона евро над една трета Латвия ще насочи за постигане на климатичните цели, включително за повишаване на енергийната ефективност на сградите, развитие на мобилността, поставяне на слънчеви панели. Около 300 милиона евро ще бъдат предназначени за трансформиране на транспортната система на Рига.

Още 21 на сто от получените средства Латвия ще предостави за програми за цифровизация, които ще позволят на местните компании да разработват нови продукти, да усвояват нови пазари, както и да създават нови работни места, отбеляза Фон дер Лайен. Тя допълни, че десет латвийски болници ще получат финансиране, което ще позволи да се повиши качеството на здравната система.

По-рано днес заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис заяви, че Брюксел поддържа плана на Латвия за използване на средствата от механизма за възстановяване и устойчивост. Той допълни, че латвийският план включва мерки за преход към зелена и цифрова икономика, както и за подкрепа на реформата във висшето образование, здравеопазването, намаляване на неравенствата и укрепване на върховенството на закона.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща