Умишлен пожар отново повреди кабел 110 kV на ЧЕЗ Разпределение

Неизвестни лица проникнаха с взлом в колектор

Енергетика / България
3E news
583
article picture alt description

Поредно умишлено посегателство  над електроенергийно съоръжение, собственост на ЧЕЗ Разпределение България, отново постави под риск електрозахранването на столицата. Неизвестни лица проникнаха в колектор тази нощ, разбиха стена и с цел кражба запалиха кабел 110 киловолта на компанията, елемент от ключово значение за сигурността на услугата в София.

В момента електропродаването на голяма част от столицата е обезпечена едностранно – кварталите Света Троица, Зона Б 19, Банишора, Разсадника, Зона Б5, Зона Б 18, Илинден, Фондови жилища, Сердика, Факултета, Красна поляна и Западен парк. Това са само пряко засегнатите квартали. Повреденият кабел осигурява алтернативна връзка за няколко подстанции, т.е. липсва една възможност за захранване и на много други райони в София.

Това е вторият инцидент, повредил един и същи кабел от началото на извънредното положение. В момент когато целият ръководен ресурс и служителите на компанията полагат неимоверни усилия да гарантират сигурността на електрозахранването на хората, които работят и учат от вкъщи, трети лица подлагат под риск надеждността на доставките на електроенергия в голяма част от столицата.  През март неизвестни лица разбиха непроходим колектор на компанията и запалиха същия кабел. Кризисен щаб на дружеството организира ремонт, но само месец по-късно кабелът е повреден на друго място. Обявеното извънредно положение създава изключителни затруднения за реализиране на подобни ремонти, защото за тях има нужда от допълнителни специалисти, каквито има много малко в Европа.

При предходния инцидент компанията създаде план за захранване на потребителите чрез съоръжения средно напрежение при евентуални следващи извънредни ситуации. За посегателството тази нощ  ЧЕЗ Разпределение информира МВР и Пожарна безопасност и защита на населението. Компетентните органи потвърдиха, че пожарът е умишлен. Стартирано е разследване от органите на МВР.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща