Тристранният съвет договори нови условия за мярката 60 на 40

Търсят се варианти за подкрепа за държавната енергетика, увери министър Гълъб Донев

Икономика / България
3E news
609
article picture alt description

Социалните партньори обсъдиха предложение за промяна на мярката 60/40 за подпомагане на бизнеса и работниците, каза в Министерския съвет вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Мярката ще бъде разгледана в МС и ще важи от първи юни, каза Донев, който е и социален министър. Всички процедури, които са вървели по досегашния вид на мярката, ще бъдат изпълнени, добави той.
КНСБ подкрепя предложенията за промяна, а КТ "Подкрепа" се въздържа, защото в мерките не са включени миньорите в комплекса "Марица-Изток".

Всички социални партньори се обявиха за търсене на механизми за продължаване на подкрепата от страна на държавата до края на година.
Работодателските организации подкрепят предложението за промени в постановлението, но искаме в него да се добави раздел за потърпевшите авиокомпании, каза Васил Велев, представител на асоциацията на индустриалния капитал. В страната има 20 авиокомпании, от които 13 са пътнически и те са в много тежко състояние. Искаме също подкрепата да важи за служителите, назначени към април, а не към първи януари, за да не се изпускат назначените през първото тримесечие, добави той.

Донев потвърди, че продължават преговорите между КЕВР, Министерство на енергетиката и синдикатите по повод на подготвеното увеличение на цените на тока и парното от 1 юли. Основна цел на преговорите е и това как да се продължи работата на ТЕЦ „Марица Изток 2“ на регулирания пазар.

Припомняме, по-рано днес омбудсманът Диана Ковачева обяви, че е недопустимо Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да определя цените за тока и за парното на база нереалистични прогнози. При условие, че ежемесечно се следи количеството подавана топлоенергия, защо се правят такива прогнози, които са в ущърб на гражданите. коментира омбудсманът.

В същото време мярката на правитеството 60 на 40 не е приложима за ТЕЦ „Марица изток в“, смята икономистът на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова. Според нея в момента се говори за съкращението на 2000 миньори и допълни, че у нас все пов ече се говори за недостиг на електроенергия. Григорова бе категорична, че не се осигурява подкрепата за ключов сектор, какъвто е енергетиката. Припомняме, че именно по мярката 60 на 40 през миналата година бяха подпомогнати миньорите от комплекса Мини „Марица Изток“.  

След заседанието на Тристранния съвет Григорова каза, че чрез намаляване на ставката на ДДС от 20 на 9 процента държавата губи тази година от някои бизнеси 234 милиона лева лева, но не може да даде 20 милиона лева за подпомагане на мините. Григорова добави, че се подготвя съкращение на 2000 миньори до края на тази или в началото на следващата година. Или ще запазим една от основните си мощности, която гарантира енергийната стабилност (ТЕЦ "Марица Изток 2") или ще останем без ток през зимата, заяви тя.
 

В ход е процедура за актуализация на бюджета, каза финансовият министър Асен Василев. Заради действията на НАП и подобрената икономическа обстановка държавата ще събере допълнително между един и един и половина милиарда лева. Общата рамката на актуализация на бюджета ще бъде със запазване на нивото на държавен дълг и на дефицит. Тези към милиард и половина лева ще бъдат похарчени за мерки срещу ковид кризата в три направления - за бизнеса, работещите хора и пенсионерите. Видовете мерки и техният обем ще бъдат обсъдени в работен вариант преди да бъдат предложени, допълни Асен Василев.
За проверка на предишни фирми на директора на НАП Румен Спецов министър Василев отново призова за информация да се търси главния прокурор Иван Гешев. Проверка на имотното състояние на вътрешния министър Бойко Рашков може да има, ако има подаден сигнал, каза още Василев.

Още преди заседанието на Тристранния съвет работодателите предложига повече помощ в сектор туризъм заради продължаващата извънредна епидемична обстановка. Председателят на АИКБ Васил Велев посочи, че е необходимо да се осигури помощ на хотелиерството, ресторантьорството и пътническите превози. Според него мярката 80/0 е неконкурентна спрямо другите страни, припомня телевизия „Евроком“. Според бизнеса именно дейността на компаниите в секторите туризъм и хотелиерството е силно засегната.

Според работодателите трябва да се трябва да се започне работа по актуализацията на бюджета, както и Съветът да започне да изготвя предложеният си, които да бъдат входирани в следващия парламент, тъй като не е известно каква ще бъде продължителността му.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща