Три язовира за земеделците в Пловдив в критично състояние

Белмекен ще дава вода на града под тепетата, съобщи екоминистърът Емил Димитров.

Климат / България
Рая Лечева
1179
article picture alt description

Всички питейни язовири в страната са пълни на около 64%, за три години имат вода, с изключение на Камчия, коментира в Денят Започва с Георги Любенов по БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров (Ревизоро). Но земеделските язовири са в ужасно състояние, не са ремонтирани с години, много от тях изоставени. Те са пълни на 32%. Най-критично е състоянието в Пловдивско. Язовир “Домлян” е на 15%, язовир “Пясъчник” е на 8%, язовир “Тополница” на 9%. Но премиерът е казал, че на всички земеделци трябва да им дадем на 100% вода. Това, което ще спаси земеделците другата година ще бъде язовир Белмекен, към него ще се прикрепи изравнител Момина клисура, от Рилския манастир ще докараме вода на Белозем в Пловдив. Ще резервираме вода и в яз. “Пясъчник” за шест месеца, коментира екоминистърът, ще възстановяваме система от 73-та година. Няма да строим нови язовири, пречиствателни станции, ще вземем вода от едно място и ще дадем на друго, така ще осигурим вода на всички земеделци подчерта Димитров.

Система Попово ще изградим 40 км тръби, помпени станции, язовирът е затворен заради един град Антоново, трябва да отворим язовира и да го дадем на земеделците, докато в Шумен язовирът ще даде 6 млн. кубика на земеделците, за две години има вода.

До 20 февруари да се изградят 7 км водопровод между яз. “Ахелой” и яз. “Порой”

Въпросът с яз. “Камчия” е, че трябва да бъде построен водопровод до 20-ти февруари, за да не става политически въпроса, коментира екоминистърът. От януари предупреждаваме, 11 доклада сме написали, от януари намалявам количествата за Варна и Бургас. От септември трябваше да спрем Варна, защото два месеца недадени на Варна са 1 месец повече вода за Бургас. Варна проблем с водата няма да има никога, така са се стекли обстоятелствата, взема от  язовир Девня и язовир Цонево. Бургас няма повърхностни води, няма резервно водоснябдяване. Призна, че и той има вина, защото е можел още преди шест месеца да спре водата за Варна. Сега въпросът е за изграждане на 7 км водопровод между яз. Ахелой и яз. Порой, но понеже са две селища, трябва областният управител да издаде разрешително за строеж. Строителството ще се извършва от Вик холдинга, ВиК холдинга ще си финансира своето дружество ВиК Бургас, яз няма да строя, да раздавам пари, каза Емил Димитров.

Според него ВЕЦ-ът е водомер и той не използва водата на язовира. Имам власт като на премиер почти, имам предвид в областта на водите, намалявам, спирам, давам и вземам вода, на ТЕЦ, на ВЕЦ, не използвам всички правомощия, които имам. Аз съм обещал да няма криза, не искам да ми тежи на мен, след изборите си отивам на село, каза екоминистърът.

Министерството на околната среда и водите управлява 52 значими язовира.

Общините да се поемат кръст с фините прахови, идва и проблемът с депата за отпадъци

По отношение на замърсяванията на въздуха министърът каза, че министерството е взело всички необходими мерки, но общините трябва да поемат отговорност з арешаване на проблема с фините прахови частици. Аз ли да спирам комините, аз да спирам печките на ромските квартали. Идва и един друг проблем с депата, не може да сме затворили старото депо, да сме дали пари затова, да сме дали пари за ново депо и общините да нямат още регионални депа за отпадъци. Общините трябва да си поемат кръста за решаване на проблема за тези политики.

Откриват другата седмица нов център за управление а води, въздух, отпадъци в реално време

Другата седмица премирът ще открие в Министерството на околната среда и водите нов център за наблюдение на води, въздух, отпадъци, всичко в реално време, рисковите комини на отчет с термокамери ще са на отчет, не може всички да следим едновременно обаче, каза Димитров.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща