Три четвърти от стартъпите у нас може да фалират под угрозата от коронавирус

Икономика / България
3E news
723
article picture alt description

Заради кризата с коронавируса 75% от стартиращите високотехнологични компании у нас са застрашени от фалит, а 80% от служителите им са изправени пред риска да загубят работните си места. Това показват данните от изследване на Българската стартъп асоциация, чиито членове доскоро нареждаха страната ни на водещо място в региона.

Според проучване повече от 40% от компаниите са изправени пред риска от фалит в следващите 3 месеца, ако кризата продължи до 75%, очакват да фалират до половин година. Пред съкращения са и огромна част от висококвалифицираните специалисти.

"Това означава, че тези компании, които правят продукти, които могат да бъдат успешни на глобален пазар, които се правят в България, от български умове, са поставени пред едно много сериозно изпитание. Това са компании в области като биотехнологии, като роботика, изкуствен интелект, автономни автомобили. България има разработки от порядъка на първия безпилотен карго самолет, много софтуерни решения, които ескалират в световен мащаб…".

Така страната ни може да изгуби световният си имидж на място за иновации и развитие на индустриите на бъдещето, заяви вицепрезидентът на асоциацията Недялко Дервенков.

"Голяма част от компаниите, които са в процес на развойна дейност са доста застрашени, тъй като, ако те скоро са очаквали да имат пазарна реализация, техният прозорец, в който те ще могат да започнат да извършват проби на пазара, всъщност се удължава с неизвестно за никой време“. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща