Топлофикация Враца ще произвежда енергия от биомаса

Инж.Михайлов: Ако ни бъде дадена зелена светлина, ще създадем още по-екологично производство на енергия.

Енергетика / България
3E news
549
article picture alt description

Топлофикация Враца са внесли инвестиционно намерение за внедряване на биомаса в производството. Това става ясно от обявление на интернет страницата на Община Враца.

„ Въпреки че природният газ, от който ние произвеждаме енергия, е екологично гориво, имаме намерение да въведем и биомаса като още по-екологичен метод за производство на енергия. Планът ни е това да стане възможно чрез реконструкция на един от водогрейните котли.“ обяви изпълнителният директор на Топлофикация Враца инж. Радослав Михайлов.

Инж.Михайлов обясни, че решението не е спонтанно, а плод на сериозни проучвания и анализ. По думите му в България има мощности от същия тип, които вече са преустроени и модернизирани и вече произвеждат енергия от биомаса.

„Подобни преустройствени дейности вече са извършени в Топлофикация Велико Търново и Топлофикация Бургас. Допитахме се до опита на техните екипи и благодарение на тяхната безрезервна помощ и след задълбочен анализ, решихме, че въвеждането на биомаса в Топлофикация Враца трябва да има ползотворен ефект.“ каза инж. Михайлов.

Биомасата представлява отпадъчни продукти от селското стопанство и земеделието. За биомаса се приемат всякакви типове слама, както и люспи и пелети от ориз, слънчоглед и т.н.

„Нетърпеливи сме да разберем постановлението по инвестиционното намерение от РИОСВ – Враца. Ако ни бъде дадена зелена светлина, ще създадем още по-екологично производство на енергия.“ заяви инж. Михайлов.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща