Тихомир Безлов: Сивият сектор при пазара на горива достига до 30 %

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
903
article picture alt description

Големият проблем е, че никой с точност не може да каже какъв точно е сивият сектор при пазара на горива, но ако се изхожда от  методът на детайли индиректни оценка на НАП за периода от 2009 г. до към 2017 г. излиза, че все пак той е около 30 – 31 процента или около 1 млрд. лв. годишно. Това обясни Тихомир Безлов, старши изследовател в Центъра за изследване на демокрацията на конференцията на Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

В презентацията си пред участниците  в конференцията той посочи методологията на изследванията на сивия сектор на пазара на цигари. Пазарът на горива обаче е доста по-сложен и труден и затова тази методология няма как да се приложи. Освен това няма световен модел за такъв тип изследване, обясни той, като посочи частични опити за изследване на сив сектор при пазара на горива в Полша и други страни. Все пак НАП има някои оценки до 2015 г. през БВП. Според тях през 2010 г. сивият сектор при пазара на горива е бил доста по-висок – 16,8 % през 2010 г. и 13,1 % към 2015 г. През другият метод посочен от Безлов – метод на прекъснатите данъчни редове може да се изчисли сив сектор до 30 %, а през метода за детайлна индиректна оценка на НАП процентът за 2009 г. например е 31,4 %.

 Като цифри, ако се приеме сив сектор от 30 процента,  това означава – между 800 и 900 млн. лв. , тоест близо до 1 млрд. лв. годишно. Големият въпрос е дали може да има до 100 цистерни нелегално гориво на ден, при положение, че годишно се хващат например между 5 – 6 цистерни, коментира Безлов. Експертът постави въпроса за необходимостта от систематична оценка на пазара. По думите му, такава би могла да се направи през детайлните анализи на НАП.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща