Технологията за улавяне и съхранение на СО2 в Марица Изток не може да се осъществи без помощ от държавата

Това сочи проучване на Тошиба от 2009-2010 г., а от WoodMackenzie определят тази технология сред най-важните за секторите, трудни за декарбонизация

Енергетика / България
3E news
2038
article picture alt description

Технологията за улавяне и съхранение на въглерод (CCS) се приема за една от най-горещите теми на енергийния преход. На нея се разчита не само за намаляване на емисиите от СО2, но и се приема за жизненоважна за страни с трудно декарбонизиращи се сектори. Експертите все още разчитат, че тази технология е многообещаваща за комплекса „Марица Изток“. В същото време опит от недалечното минало сочи, че осъществяването на такъв проект на пазарна основа е трудно осъществим.

От Тошиба преди малко повече от десет години е направено предпроектно проучване за внедряване на технологията за улавяне и съхранение на въглероден диоксид (СО2) в ТЕЦ „Марица изток - 2“. Адвокат Костадин Сирлещов, който е управляващ партньор в CMS София и ръководител отдел „Енергия и климатични промени“ за централна и източна Европа сподели пред БНР резултатите от изследването. CMS е адвокатската кантора, която обслужва Тошиба.

Проучването по думите на Сирлещов е проведено в периода 2009-2010 г. и е финансирано от японското правителство. Резултатите водят до извода, че подобна технология към този момент не може да се осъществи на пазарна основа.

„Предпроектното проучване беше всеобхватно и показа, че от гледна точка на геологията възможността за съхранение на въглероден диоксид в земните недра може да се осъществи в североизточна България. Това предполагаше изграждането на газопровод от около 200 километра от комплекс Марица изток до подходящите геоложки образувания. Стойността на подобен проект удвояваше стойността на евентуалния нов блок в ТЕЦ „Марица-изток 2“.

Дори и да се намери финансиране за подобна технология по механизмите на ЕС, ако трябва прагматично и от гледна точка на българския интерес да се погледне, тази технология все още е изключително скъпа. Има един пилотен проект, който се реализира през 2009 г. в Япония, напоследък той беше разширен около десетина пъти и централата вече е 50 мегавата. Сами разбирате, че Комплексът е 4 хиляди мегавата и дори да допуснем, че финансово и технически е възможно, самата реализация на подобен проект отнема между 5 и 10 години. От гледна точка на българския интерес, развитието и подпомагането на възобновяемата енергия е толкова бързо и голямо, че на практика този проект по-скоро не би могъл да се реализира, независимо дали се намери финансиране или не.

Финансиращите институции в момента не влагат средства в проекти за производство на енергия от въглища, а и производството на оборудване започва да намалява, допълва Костадин Сирлещов. За сметка на това инвеститорите във ВЕИ са изключително добре финансирани.

Най-трудното в реализацията на проекти във възобновяема енергия е тяхното присъединяване, а комплекс "Марица- изток" предоставя уникална възможност за присъединяване на нови генерационни мощности от ВЕИ. Това, което е особено е и, че производството от ВЕИ е най-евтино в световен мащаб. Единственото, което трябва да бъде налице е много добро планиране на тези генериращи мощности, но тук регулаторът ЕСО и другите компетентни институции трябва да планират електроенергийната ни система.

Няма инвеститор, който да е глобален и да направи ново производство, нова инвестиция в нова държава, който да не изисква 100% от електроенергията, която се потребява да е възобновяема енергия, допълни Костадин Сирлещов.

Търсенето и предлагането съществуват. Комплексът е привлекателен център с възможността да се присъединяват нови мощности. Трябва да има правилна стратегия преди останалите региони на България да напреднат толкова, че това стратегическо предимство да отпадне от само себе си. Румъния, Гърция, Северна Македония и Албания работят по-бързо и целенасочено в тази посока, допълва Костадин Сирлещов.

Трансформацията може да се постигне, но искам да обърна внимание на времето. Този регион би следвало да започне централизирано планиране за развитието и привличането на инвестиции. По ред причини развитието на региона беше спряло, а това не бива да се допуска оттук нататък. Имаме уникалната възможност да се превърнем Комплекса в най-голямата зелена централа на Европа и именно по този начин, като променим имиджа на това, което правим, можем да спасим и ТЕЦ-овете да работят възможно най-дълго.

Неотдавна изпълнителният директор на AES Иван Цанков изрази мнение, че възможността за внедряване на технологията за CCS в комплекса “Марица Изток” заедно с ВЕИ е възможна, но само с участието на държавата, тъй като подобен проект е финансово непосилен дори и за трите компании от комплекса.

Според  консултантската компания WoodMackenzie в момента в света се разработват 200 нови технологии, които ще са в основата на енергийния преход и сред тях е улавянето и съхранението на СО2. Тази технология ще е изключително важна за трудните за декарбонизация сектори и страни. Проблемът е, че напредъкът по тях изисква време и най-вероятно те ще са налице през следващото десетилетие. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща