Тестването на тол системата се планира за 16 август

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
398
article picture alt description

Реалното тестване на тол системата ще е на 16 август. В началото на есента се очаква да станат ясни крайният обхват и тарифите. Тоест  търговската ѝ експлоатация, реалното събиране на таксите, ще започне три месеца по-късно. Това заяви зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Очаква се в обхвата на пътната мрежа, за която ще се плаща, да влизат около 6000 километра – основно автомагистрали и и пътища първи клас, както и частично втори клас. Техническата инфраструктура ще бъде изградена общо за 10 800 километра.
„Реалната търговска експлоатация на тол системата няма да започне, преди да изчистим всички проблеми“, каза Нанков.

"На първо място, знаем, че въвеждането на тол системата едното ефективно експлоатиране е от основните приоритети на правителството "Борисов" 3. Успяхме да доведем до финал дълго оспорваната процедура за избор на изпълнител. Срещнахме много трудности при въвеждането на първия компонент – електронната винетка. Убеден съм, че с втория такъв, а именно с тол системата, няма да имаме подобни проблеми. Взели сме необходимите мерки. А отделно от това създадохме необходимата организация за създаване на тол управление".


Нанков каза още, че до момента са продадени над 4,1 милиона винетки, а приходите от тях са над 244 милиона лева.

Първото заседание на специално създадения от Народното събрание Обществен съвет по въвеждането на тол системата ще се проведе на 5 юли в Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Срещата с превозвачите за обсъждане на тарифите и обхватът на системата ще е два дни по-рано – на 3 юли.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща