Теменужка Петкова: Стабилността в енергетиката се изопачава с политически цели

Енергетика / България
Галина Александрова
693
article picture alt description

Днес, когато енергийният сектор е стабилизиран и в него се правят инвестиции, някой използва темата за свои политически цели. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти по повод твърденията от страна на БСП по-рано днес, че секторът се управлява некомпетентно. В пресконференцията в Министерството на енергетиката участва и председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов.

 

Предстоят избори. Разбирам, че всички искат дивиденти, но няма да позволим някой да разклати българската енергетикаq  каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Министърът на енергетиката и Валентин Николов на практика реагираха на коментарите на депутата от БСП Таско Ерменков за некомпетентно управление на цените на тока, както и за появилият се нов купувач на активите на ЧЕЗ в България – „Еврохолд“.

Всички искаме да стабилизираме този сектор. От него зависи стабилността на икономиката, на българските граждани. Сега, когато има спокойствие в българската енергетика, някой повдига темата и затова няма как да не реагираме, обясни Петкова.

„Господин Ерменков засегна някои въпроси, които са свързани на първо място с некомпетентно управление, според него, в областта на енергетиката, нещо с което ние категорично не сме съгласни, защото, когато фактите говорят, всички трябва да замълчим. В тази връзка аз ще се опитам да припомня какво беше състоянието на българската енергетика в края на 2014 г.“, каза министър Петкова. Тя припомни, че тогава  дефицит е бил  от 800 млн. лв., а междуфирмената задлъжнялост от 1 млрд. лв. , а за инвестиции дори не е ставало въпрос.

„Така че, когато някой се опитва да прави внушения за това, че сектора не се управлява компетентно, той трябва да си даде ясна сметка за това какво самият той може всъщност да каже в своя защита. Аз мисля, че фактите са достатъчно ясни, достатъчно красноречиви. Ще си позволя само да припомня, но през декември 2013 г. имаше едно решение на ДКЕВР (сега КЕВР), с което служебно бе намалена цената на двете американски централи с 20 %, но в същото време бе задължил НЕК да продължи да продължи да изкупува електроенергията от двете централи по цените, така както са договорени в рамките на договора. Само за няколко месеца в резултат на това решение на тогавашния регулатор НЕК генерира дефицит за повече от 300 милиона. Така че, когато става дума за некомпетентно управление, нека да се върнем малко назад и да бъдем реалисти за това, което се случва днес“, каза Петкова. Министърът припомни, че още повече в рамките на енергийна комисия в народното събрание досега с депутатите от БСП е било постигано добро сътрудничество и затова днешните думи на депутата Таско Ерменков са „изненада“.

„За мен това е по-скоро това е един предизборен трик да се постави отново в центъра на внимание енергетиката, цената на електрическата енергия“, каза тя.

Комисията за енергийно  и водно регулиране е органът, който се произнася за цената не електрическата енергия, припомни  министърът, като обърна внимание на друг  акцент от твърденията на Ерменков – това, че Националната електрическа компания е поискала рекордно увеличение на цената на електрическата енергия – над 50 %. Министър Петкова обясни, че заявлението на НЕК е публикувано на сайта и там няма увеличение от  над 50 %. НЕК, като обществен доставчик е длъжна да представи пред регулатора всички разходи, които е извършила във връзка със своята дейност, а какво ще признае регулаторът, както знаем е въпрос на негова преценка и решение, тъй като той е компетентният орган“, каза Петкова. Това се отнася и за ЕРП-та. Всяко от тях има своите претенции, може да предяви искане за увеличаване на цената, но регулаторът по закон е този, който ще определи и ще признае такава цена, каквато той на база на своята методика счете, че е закономерна“, каза тя. Министърът отхвърли и твърденията на Ерменков, че НЕК е продала 3 теравата електроенергия по базова цена. Тя обясни, задължението за продажба на БНЕБ, както и за осигуряване на задължителните количества за регулирания пазар.  

Петкова обърна внимание на изказването на председателя на КЕВР Иван Иванов, че възможно увеличение на цената на електроенергията ще бъде в рамките на инфлацията, а всичко друго по думите й към този момент е груба манипулация.

„Друга тема, която беше повдигната от страна на Ерменков е свързана с ЧЕЗ и с продажбата на ЧЕЗ. Много бях впечатлена от това, че заяви, че колегите от БСП са били винаги за това държавата да придобие обратно своя дял от електроразпределителните дружества и по-конкретно от ЧЕЗ. Аз съм изненадана“, каза Петкова. Тя отново се върна назад в годините – през 2003 г., когато е одобрена стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества от парламента и то с представители на тогавашни представители на БСП. „Затова сега ми изглежда странно как настъпва някаква метаморфоза“, каза Петкова.

„Що се отнася до твърденията, кой стоял зад сделката с ЧЕЗ, кои са лицата, кой на какви условия отговаря и дали отговаря, искам дебело да подчертая това, което българското правителство е заявявало като своя позиция – това е сделка извън правомощията на българската държава. Това е сделка, която се реализира от чешката държава. По условията и по реда на чешкото законодателство. Дружеството ЧЕЗ продава свои активи на територията на България. Българската държава няма никаква възможност за влияние, вмешателство в този тип преговори, които ЧЕЗ води“, заяви министър Петкова. Тя обърна внимание по този повод и на направените законодателни промени миналата година, които дават възможност на регулатора да се произнася по такъв тип сделки с цел защита на националния интерес. „Тази сделка е на чешката държава. Българското правителство по никакъв повод не е имало вмешателство и няма правни механизми това да стане“, повтори тя. По думите й, каквото реши да направи чешката държава и чешкото дружество това ще стане.

Заместник-председателят на енергийната комисия към Народното събрание и депутат от ГЕРБ Валентин Николов също определи днешните твърдения на колегата му от БСП Таско Ерменков като предизборни. Нещо повече, той определи действията като политически натиск върху КЕВР. „Преди КЕВР да е излязла с решение за цената на електрическата енергия, вече се правят внушения. Не само внушения. Има и натиск. Какъв е натиска ? господин Ерменков, моя колега казва в какви проценти трябва да бъде повишена цената на електрическата енергия“, каза Николов. Той бе категоричен, че преди КЕВР да излезе с решение „това е огромен политически натиск“.  Нещо повече, той определи това като опасен прецедент, като опит да се разклати българската енергетика, която толкова трудно се е съвзела.

Валентин Николов припомни, че с промените в законодателството са създадени буфери, така че цената на електрическата енергия да не може да се влияе от външни фактори и да се поддържа социално поносима цена.

По отношение на новопоявилият се кандидат за активите на ЧЕЗ в България в лицето на „Еврохолд“, Валентин Николов обясни, че КЕВР има законово основание да се произнесе по сделката.  „Призовавам чрез вас нашите служби, нашето разузнаване, пък и ДАНС съответно да се опитат отсега да видят капиталите на Еврохолд и да проследят евентуално за присъствие на офшорни компании“, каза депутатът. „Не, че е противозаконно, но ще възбуди много въпроси в участието за закупуване на ЧЕЗ България“.  Независимо, че „Еврохолд“ е публична компания и представя отчети пред КФН не означава, че произхода на средствата не трябва да бъдат отново проверени, уточни той.

Той припомни, че възможността на КЕВР е и да не одобри сделката. „Но имаме и следната възможност – това, че собственика не е енергийна компания, не значи, че оператора не трябва да бъде компания от сектора.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща