Тежко начало на годината в планината, петима ранени и един загинал на път за връх Ботев

Има спешна необходимост от хеликоптер за Планинската спасителна служба

Климат / България
3E news
729
article picture alt description

Тежко начало на годината за планинските спасители в Стара планина. С риск за собствения си живот, в рамките на два дни, спасяват петима туристи. За съжаление шестият турист е загинал. Общото между всичките инциденти са лошите условия в планината и подценяването им, е първоначалната преценка на спасителите. Днес продължава тежката обстановка в планината със силен дъжд и сняг в по-високите части над 1700 метра надморска височина. Пострадалите са били без котки или са използвали неподходящи за условията в момента туристически котки. Един от пострадалите снощи си е тръгнал от болницата в Троян, а рано тази сутрин двама са прехвърлени от ловешката болница в Плевен, съобщи  NOVA. Сутринта е започнала поредната акция, с която ще бъде прибрано тялото на починалия турист. На терен са 12 души от Сопот, Карлово и Калофер.

До късно снощи продължи спасителната акция в Стара планина, където планински спасители свалиха на носилки двама тежко пострадали туристи. 

Трагичният инцидент е от вчера следобед. Тогава двама туристи, движещи се от заслон „Ботев“ към хижа „Добрила“, претърпяват инцидент – единият се подхлъзва в района на връх Жълтец и пада по склона в южна посока около 300 метра. Малко по-късно е установена смъртта му, съобщи БНТ.

При друг инцидент човек пострада при падане в района на връх Млечния чал. Млада жена пък подаде сигнал за нейн приятел, който паднал в улей отново по трасето на кабела. Непосредствено още двама туристи пропадат в улей един след друг, и двамата са извадени един по един до лятната пътека за връх Ботев.

Директорът на Планинската спасителна служба Иван Нешев съобщи, че в продължение на 11 часа са оказвали помощ в планината на четирима души.

Липсата на хеликоптери се отразява на нашата работа. До 2023 г. колко човека трябва да умрат, за да се разбере нуждата от такава техника, заяви Нешев по повод нуждата от въздушни линейки за спасителната служба.

ПСС препоръчва на всички да бъдат особено внимателни при движение по заснежените пътеки. Да тръгват рано и правилно да преценяват на метеорологичната обстановка и собствените си сили.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща