Такса смет няма да плащат затворените заведения в Стара Загора

Няма да се дължат и наеми на общинските обекти за периода, в който са били затворени ресторанти, заведения и кафенета

Икономика / България
3E news
534
article picture alt description

Такса смет ще бъде опростена на заведенията за времето, в което не са работили. За това се договориха на своя среща представители на Община Стара Загора и местният член на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в града под липите – Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора. Предстои предложението да бъде гласувано. Няма да се дължат и наеми на общинските обекти за периода, в който са били затворени ресторанти, заведения и кафенета, обясни председателят на Сдружението Вени Петрова.

До края на годината ще се плащат и едва 30 на сто от дължимите обичайно суми за тротоарно право. По този начин ще се подпомогне бизнеса и ще се компенсират заведенията за това, че не могат да ползват пълния капацитет на наетите площи заради изискванията за социална дистанция, обясни Петрова.

От администрацията ще предложат още и да се върнат събраните пари за удължено работно време за заведенията и ресторантите, които не са работили. Общинските власти са категорични,че законът не позволява администрацията на местно ниво да опрощава местни данъци, въпреки че са водени разговори с бизнеса за подобна подкрепа.

От общината са обещали и че ще удължат сроковете за подновяване на категоризацията на обектите.

Към този момент в област Стара Загора не се предвиждат ограничителни мерки по отношение на ресторантьорския бранш и заведенията продължават да работят до 23 часа. Здравните власти обаче са отправили препоръки към бизнеса да ограничат достъпа на ученици до заведенията, да направят електронна регистрация за ваксиниране на персонала и да намалят изпълненията на музиканти на място.

Сред грубите нарушенията, които са констатирани след отваряне на заведенията в региона, са тези за неспазване на отстоянията от маса до маса, на дистанцията и на работното време, особено в заведенията с жива музика. “Поехме ангажимент да проявим повече самоконтрол при спазване на мерките”, категорична е Вени Петрова.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща