Съдът отново спря вписването на новото ръководство на ББР, Петков ще съди старото

Завеждаме иск срещу г-н Димитров и г-жа Бурска, опитите им да не бъдат освободени създават вреди на ББР, каза икономическият министър

Икономика / България
3E news
655
article picture alt description

Софийският градски съд спря за втори път вписването на промени в персоналния състав на надзорния и управителния съвет на Българската банка за развитие, става известно от проверка в Търговския регистър. Решението на съда е от 29 юни, предаде БТА. Вторият опит за вписване в регистъра, който се разглежда от друг съдия, е спрян след молби на Велина Бурска, член на Надзорния съвет на ББР и Николай Димитров, изпълнителен директор на банката, за спиране на регистърното производство.

Според Димитров и Бурска решенията на министъра на икономиката и Надзорния съвет от 23 юни, с които са били избрани нови членове на ръководството на банката, са нищожни, за установяването на което са предявили искови молби пред съда.

Поради това, че регистърното производство и делата на Бурска и Димитров не са приключили, Софийският градски съд постановява спиране на вписването на новото ръководство на ББР в Търговския регистър.

Така битката на Министерство на икономиката с ББР ще продължи с нов рунд. Министърът на икономиката Кирил Петков вече заяви, че съдия Мария Вранеску е взела решение в несъответствие със закона. "Точно по този казус имаме пълно несъответствие със закона, защото актовете на Българската народна банка не могат да бъдат спирани. Когато вече пет седмици водим битката тази банка да започне да работи за обществото, за малките и средни предприятия, да не се дават на осем фирми един милиард, когато вече всичко е завършено и казва, че щом БНБ го е одобрила, трябва да се впише и не може да се спира, се получава едно дълбоко вътрешно убеждение на Мария Вранеску. Тя е взела решение днес в несъответствие със Закона да спре това назначение", каза той пред БНТ преди няколко дни.

Ще заведем иск срещу г-н Димитров и г-жа Бурска, че опитът им да не бъдат освободени от постовете им създава вреди на ББР. Две седмици вече не можем да влезем в управлението на ББР. Която е раздала над 100 млн. само на първите 8 от компаниите по получени заеми. Освободеният от мен Надзор продължава по съдебен ред, което е тяхно право, да създава вреди на банката, защото тя няма управляващ орган. Това заяви икономическият министър Кирил Петков по повод поредното решение на съда, спиращо вписването в Търговския регистър на новото ръководство на ББР.

„Не може двама души, които са спрели подкрепата за малките и средни предприятия и са дали на 8 големи компании големи суми, сега да спират пак възстановяването на стотици хиляди малки компании“, каза още той.

Петков се извини за емоционалната си реакция и думи по отношение на това, че 4 от решенията на съда за спиране на процедури по назначения в ББР и „Автомагистрали“ са били на един и същи съдия. Но подчерта, че негов дълг е да информира обществото какво се случва с тези процеси. Петков обаче отново намекна, че съвпадението едва ли е случайно. „Съдебната система трябва да е напълно независима. Но вероятността 4 дела да отидат при един съдия, дори когато възможностите са само 3, е много малка. Ако сложите 33% на 4-та степен, се получава пренебрежимо малък процент“, каза той.

ББР вече обжалва първото спиране. Ще обжалва и днешното определение. Междувременно банката анализира размера на вредите, причинени от действията на Димитров и Бурска. В тази връзка се обмисля възможността за завеждане на иск срещу тях, съобщиха малко по-късно и от икономическото министерство.

Спряното вписване възпрепятства оперативната работа на ББР, включително подписването на гаранции между нея и някои от търговските банки в България. Те са по Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на предприятията, пострадали от извънредните мерки във връзка с COVID-19 и са на стойност 278 млн. лв.  

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща