Съдът: Автомагистрали ЕАД няма да има ново ръководство, засега

СГС спря вписването на нови членове на Съвета на директорите, защото законът изисква това да става след конкурс

Икономика / България
Кристиан Костурков
539
article picture alt description

“Автомагистрали“ ЕАД няма да има ново ръководство, поне засега. Това е решението на съдия от Софийския градски съд от вчера следобед, след като е започнало гледането на дело, заведено от все още изпълнителния директор на държавното дружество Стоян Беличев, както и от останалите двама членове на Съвета на директорите Иван Коларов и Александър Филев. Според определението на съда са налице предпоставки според член 536, ал.1,т.1 от Гражданския процесуален кодекс, поради което регистрираното от Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) производство по вписване на нов Съвет на директорите на „Автомагистрали“ следва да бъде спряно. Още вчера от СГС е изпратено писмо до Търговския регистър, с което се съобщава, че на база въпросното определение не трябва да бъдат вписвани промените в състава на ръководството на държавната компания.

Съдът е приел като основателни тъврденията на Беличев, Коларов и Филев от исковата им молба, че за назначаването на ново ръководство от страна на принципала МРРБ не е проведен конкурс, както изисква чл. 21 от Закона за публичните предприятия. Паралелно с това Законът за счетоводството изисква големите предприятия, към които спада „Автомагистрали“ ЕАД, да имат не по-малко петима членове на Съвета на директорите, който се избира с конкурс.

Според определението на съдията отписването на Беличев, Коларов и Филев като членове на Съвета на директорите и вписването на новите на тяхно място в Търговския регистър се спира докато съдът не вземе решение по образуваното търговско дело. Прави впечатление също така, че исковата молба на шефовете на „Автомагистрали“ е предявена вчера, както и че още в същия ден СГС излиза с определението за спиране на вписването на новото ръководство.


 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща