Строителството на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци – две години след старта

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
281
article picture alt description

Точно две години от първата копка за строителството на Национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци (НХ РАО)* се отбелязват днес, 29 август 2019 г.. Съоръжението се изгражда на площадка „Радиана“, в двукилометровата зона с контролиран достъп на АЕЦ „Козлодуй“.

Две години след началото на строителството, то се изпълнява според одобрения технически проект, разработен от консорциум от специализирани европейски компании на базата на водещия световен опит в изграждането на подобни съоръжения. Това заявяват от Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ /ДП РАО/ в съобщение, разпространено до медиите.

Изграждането на НХ РАО се извършва при непрекъснат активен диалог с обществеността и неправителствените организации, като националният оператор по управление на радиоактивни отпадъци – Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“, информира публично за всеки съществен етап от проекта.

Финансирането на първия етап от Хранилището се осъществява с безвъзмездна помощ на Международен фонд „Козлодуй“, който се администрира от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Представители на ЕБВР и Европейската комисия наблюдават отблизо напредъка на проекта чрез свой специален механизъм – мониторингов комитет, провеждан на всеки шест месеца. Финансирането се изпълнява на базата на резултатите от мониторинга, според подписаните грантове от Асамблеята на донорите на МФ „Козлодуй“ и към днешна дата проектът се реализира в установената финансова рамка.

В тази връзка категорично са неоснователни всички твърдения в публичното пространство на д-р Георги Касчиев във връзка с хода на проекта, включително за спиране на финансирането на НХ РАО, заявяват от дружеството.

Националното хранилище ще бъде екологично съоръжение, изградено по най-модерни съвременни технологии и в съответствие с най-строгите изисквания на Международната агенция за атомна енергия. С изграждането на НХ РАО България ще се нареди сред напредналите страни, които експлоатират хранилища за ниско- и средноактивни краткоживеещи радиоактивни отпадъци и ще изпълни дълга на държавата към обществото за безопасно и устойчиво управление на този тип отпадъци, Подчертават от ДП РАО.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща